Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Tunceli Üniversitesi'nin Zazaca, Kurmanc ve Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim dallarında dört yıllık temel eğitim verilmesi için yaptığı öneriyi kabul etti.
Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulacak olan Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümüne bağlı olacak Zaza Dili ve Edebiyatı, Kurmanc Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalları öğretim kadrosu tamamlandığında eğitim vermeye başlayacak.
Bu ana bilim dallarında dört yıllık temel eğitim verilecek.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ yaptığı açıklamada, "Bazı insani ve sosyal sorunlara üniversite olarak eğilmemiz görevimizin ve mesleğimizin bir gereği. Çünkü yöremizde bu tür birikmiş insani ve sosyal sorunlar çözülmeden, üniversitemizin gelişip kalkınamayacağını anlamış bulunuyoruz" dedi.
"Aynı şekilde yöremizde konuşulan ana dillerden Zazaca ve Kurmanc'ayı da Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı bölümüne dört yıllık bölümler olarak kurmayı önerdik ve YÖK'te bu öneriyi kabul etti. YÖK'ün çerçeve yönetmeliği gereği doktoralı üçer öğretim üyesi bulmamız durumunda bu bölümlerde dört yıllık eğitim ve öğretime başlayabileceğiz."
Boztuğ, bu konuda ülkede iki farklı görüşün olduğunu, bunlardan ilkinin bu tür faaliyetlerin ülkenin bölünmesine ve parçalanmasına sebep olacağını savunan görüş olduğunu, ikincisinin ise bu tür atılımların inanç, ana dil, etnik köken farklılıklarının bir zenginlik olarak kabul edildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Rektör Boztuğ bu üç dili kapsayan programın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi ve aynı nedenlerle Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezini de açtıklarını sözlerine ekledi.
Eylül 2011'de YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi'ne Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili onay vermişti.
2009'da İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Kürtçeyi seçmeli ders programına almıştı. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü (BÜED) Kürt Dili ve Edebiyatı Komisyonu'nda Kürtçe dil çalışmalarına başladı. (IC)