Haberin İngilizcesi için tıklayın
Zatürre, tüm dünyada tek başına enfeksiyon kaynaklı ölümlerin en büyük nedeni olarak biliniyor.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 12 Kasım Dünya Zatürre Günü nedeniyle koronavirüs salgını sürecinde zatürrenin çok daha tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, "Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınına bağlı ciddi şekilde artan pnömoni ve ölümlerle daha önceden hiç olmadığı kadar gündemimizi oluşturuyor" dedi.
Zatürreye bağlı nedenlerden 2019 yılında yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini ve Covid-19'a bağlı ölümlerin bu sayıya bu yıl 1.9 milyon kişiyi ekleyebileceğinin düşünüldüğünü aktaran Kömürcüoğlu, "Bu zatürreye bağlı ölümlerin önceki yıllara göre yüzde 75 artışına denk geliyor ki, çok ciddi ve ölümcül bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Hızlı tanı koyma yöntemleri ile tanı sürecinin kısaltılması, etkin tedavi ve izolasyonun sağlanması ve gerekli olan hastalara oksijen desteğinin sağlanması salgın sürecinde hayati önem taşıyor" diye konuştu.
"Aşılama önemini koruyor"
Kömürcüoğlu, aşının önemine dikkat çekip şöyle konuştu:
"Kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, başka kronik hastalıklar, dalağın alınmış olması gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar da var ise kişiler zatürre açısından daha duyarlıdır. Aşılama yapıldığında ve bağışıklık oluştuğunda zatürrenin görülme sıklığı ve zatürreye bağlı ölümlerde azalma görülür.
Aşılama halen önemini korumaktadır. Özellikle çocukların ve riskli grupların diğer zatürre etkenlerine karşı zatürre ve mevsimsel grip aşılaması yapılmalıdır.
Aşılama bu etkenlere bağlı zatürre sıklığını ve ölümleri azaltır. Ayrıca Covid-19 enfeksiyonu ile karışabilecek klinik tablolar ve enfeksiyona bağlı direnç düşüklüğü önlenecektir."
(DŞ)