Fotoğraf: Unicef
Geçen yıl beslenme yetersizliği, hava kirliliği, aşılara ve antibiyotiklere ulaşamama gibi sebepler, her 39 saniyede bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan önlenebilir zatürre kayıplarına neden oldu.
Çocuk hakları alanında çalışan kuruluşlar, Barselona'da ilk kez düzenlenen Çocukluk Dönemi Zatürresi Küresel Forumu öncesinde bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu: "Dünyanın zatürre konusunda harekete geçmemesi halinde on yıl içinde 9 milyon çocuk yaşamını yitirebilir."
Bugün başlayan ve iki gün sürecek olan küresel forum öncesinde sağlık ve çocuk ile ilgili alanda önde gelen dokuz kuruluş; ISGlobal, Save Children, UNICEF, "Her Soluk Önemlidir", "la Caixa" Vakfı, Bill & Melinda Gates Vakfı, USAID, Unitaid ve Gavi, Aşı İttifakı tarafından yapılan açıklamada yapılan analizin detayları paylaşıldı.
Buna göre, Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir modellemeye göre zatürre tedavisinde ve önleyici hizmetlerde ölçek büyütülmesiyle beş yaşından küçük 3,2 milyon çocuğun yaşamının kurtarılması mümkün. Bu sayede yaratılacak 'dalgalanma etkisi' ile ayrıca diğer önemli çocukluk dönemi hastalıklarına bağlı 5,7 milyon çocuk ölümü de önlenebilecek. Bu durum entegre sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacı daha da öne çıkarıyor.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bakteriler, virüsler ya da mantarların neden olduğu zatürre, ciğerleri iltihap ve sıvıyla dolan çocukların solunumunu güçleştirmektedir. Tek başına en büyük çocuk katili olarak nitelenebilecek bu hastalık geçtiğimiz yıl 800 bin çocuğun yaşamına mal olmuş, başka bir deyişle her 39 saniyede bir çocuk ölümü gerçekleşmiştir. Bazı türleri aşılarla önlenebilecek, doğru teşhis yapıldığında maliyeti düşük antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilecek bir hastalık olmasına rağmen halen aşılanmamış on milyonlarca çocuk bulunmaktadır. Hastalık semptomları sergileyen her üç çocuktan biri de temel tıbbi bakımlardan yoksun durumdadır.
Bugünkü eğilimler temel alınarak yapılan tahminlere göre 2020 - 2030 yılları arasında beş yaşından küçük 6,3 milyon çocuğun zatürre nedeniyle ölme ihtimali bulunmaktadır. Önümüzdeki on yıl içinde zatürre ölümlerinin en yüksek sayılara ulaşabileceği ülkeler Nijerya (1,4 milyon), Hindistan (880 bin), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (350 bin) ve Etiyopya'dır (280 bin)."
Save the Children Genel Direktörü Kevin Watkins:
"Harekete geçmeyip milyonlarca çocuğun aşı, antibiyotik ve rutin oksijen tedavisi gibi imkânların olmayışı yüzünden ölmesine izin verilmesi ahlaki açıdan savunulabilecek bir tutum değildir."
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore:
"Çocukların yaşamını kurtarma konusunda ciddiysek zatürre mücadelesi konusunda da ciddi olmamız gerekir. Son korona virüsü salgınının gösterdiği gibi bu, zamanında teşhis ve önleme gibi alanlarda iyileşmeler sağlanması anlamına gelir. Bu, doğru teşhis ve doğru tedavi önerisi demektir. Bu ayrıca, zatürre ölümlerinin engellenmesinde beslenme yetersizliği, aşılara ve antibiyotiklere ulaşamama gibi belli başlı nedenlerin ele alınması ve daha zorlu bir görev olarak hava kirliliğine karşı mücadele anlamına gelir."
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) Araştırma Profesörü ve Çocukluk Dönemi Zatürresi Küresel Forumu Başkanı Quique Bassat:
"Dünyada en fazla çocuk ölümüne yol açan hastalık, küresel araştırma kaynaklarının kıtlığı gibi bir nedenle artık daha fazla ihmal edilemez. Araştırma ve yeni teknolojilerin, politika değişikliklerine de neden olması, zatürre bağlantılı ölümlerde daha fazla azalma sağlanmasının önünü açması gerekir." (AÖ)