* Fotoğraf: Elif Öztürk / AA
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) “şüpheli paket veya zarf alma durumunda izlenecek adımları” açıkladı.
Almanya, ABD, Belçika, Kanada’nın ardından bu sabah da Macaristan Başkonsolosluğu ile Ankara Adliyesi’ne gönderildiği ortaya çıkan sarı toz içerikli zarflar inceleniyor. Sağlık Bakanlığı, zarflarda şarbon veya vebaya rastlanmadığını ifade etti. Olayla ilgili soruşturma da başlatıldı.
122 AFAD
AFAD’ın konuyla ilgili yazılı açıklaması ise şöyle:
“İsimsiz ve tanımadığınız kişilerden gelen şüpheli paket veya mektuplara karşı dikkatli olmak muhtemel tehlike ve zararları önceden önlemenizi sağlayabilir. Size gönderilen mektup veya paketlerden bilmediğiniz, şüpheli bir maddenin çıkması durumunda aşağıdaki işlemleri uygulayın. Derhal ALO 122 AFAD Çağrı Merkezi'nden bulunduğunuz ildeki AFAD ekiplerine durumu bildirin.” (AS)
Şüpheli paket ve mektupları ayırt etme yolları |
* Fazla sayıda yollanmıştır * Elle ve kötü tarzda yazılmıştır * Hatalı unvanlar vardır ya da unvan var-isim yoktur * Genel ifadeler hatalı yazılmıştır * İade adresi bulunmamaktadır * Görünür bozulmalar vardır * Normalden ağırdır * Zarf üzerinde "KİŞİYE ÖZEL" veya "GİZLİ" gibi kısıtlayıcı ifadeler bulunmaktadır * Pul üzerindeki damga, iade adresiyle alakasız şehir ismi içermektedir * Zarf üstünde aşırı güvenlik önlemi (selobant, paket lastiği gibi ) bulunmaktadır * Zarfta çıkıntı yapmış alüminyum folyo tel, yağ lekeleri, uçuk renkler ve kokular bulunmaktadır * Zarflar şişkin veya düzgün olmayan yapılar göstermektedir |
İçerisinden şüpheli toz çıkan mektuplara yapılacak işlemler |
* Şüpheli zarfı açmayın * Ağız ve burunu kapatan toz maskesi ve plastik eldiven kullanın * Zarfı sallamayın ve şüpheli mektubun içeriğini dökmeyin * Zarfı veya paketin içindeki içeriğin sızıntısını engellemek için plastik bir torbaya veya benzer bir kaba koyun * Zarf bir şekilde açılmışsa ve toz masaya ve zemine dökülmüşse temizlemeye çalışmayın * Dökülen içeriği derhal elbise, gazete kağıdı veya çöp bidonu gibi bir şeyle kapatın ve bunu açmayın * Bedeninize temas ettirmeyin, koklamayın, tatmayın * Bulunduğunuz ortamdaki vantilatör veya havalandırma ünitelerini kapatın * Kullandığınız eldivenleri elinizden ters yüz ederek çıkarın * Planlanmış ise kurumunuzun böyle durumlar için kabul edilen kurallarını izleyin * Amirinizi, diğer çalışanları ve bina güvenliğini durumdan haberdar edin * Tehdide ev veya iş yerinizde maruz kalmış olabilirsiniz, uzman ekiplerin gelmesi için bulunduğunuz ildeki 122 AFAD, 112, 155 veya 156'yı arayın * Pencere ve kapıları kapatarak, odanın dışında güvenli bir yerde müdahale ekiplerinin gelmesini bekleyin. Kattan ayrılmayın * Diğer oda, kat veya binadaki kişilerin tehlikeli bölgeye girmemesi için binanın boşaltılmasını sağlayın veya isteyin * Tozun veya şüpheli içeriğin vücudunuza ve başka yerlere bulaşmasını engellemek için, yakınınızdaki lavaboda ellerinizi ve yüzünüzü sabun ve suyla iyice yıkayın * Şüpheli mektup ya da paket ilk fark edildiğinde odada bulunan herkesin bir listesini yapın. * Bu listeyi hem gelen KBRN ekipleri ile sağlık yetkililerine, hem de soruşturmayı yönetecek olan güvenlik birimlerine verin. |