Uluslararası Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Alexis Kirkoryan, Norveç Pen Derneği Genel Sekreteri Olof Jansen ve İsveç- Stavanger Kültür Merkezi sorumlusu ile Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal ve yöneticileri, Düşünce Suçuna Özgürlük Kampanyası sözcüsü Şanar Yurdatapan ve İnsan Hakları Derneği yöneticileri ile yerli ve yabancı gazetecilerin izlediği duruşmada, kitabın yazarı Çağlar, Almanya'da yaşadığı için duruşmaya katılamadı.
Çağlar, DGM Heyetine gönderdiği bir sayfalık dilekçede, kitabının bilimsel bir çalışma olduğunu belirtti ve kitabın Ceza Kanununa konu olmasını yadırgadığını yazdı.Sanık yazar, düşünce suçu olamayacağını, Türkiye'nin hem kendisi için hem de Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşme yolunda özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu belirtti.
Almanya'da 12 Eylül dönemini ve sorumlularını temsili olarak yargılamak için kurulmuş olan Bertrand Russel türü bir mahkemede sunulan bilgi ve belgeleri bir araya getirdiğini anlatan Prof. Çağlar, 'Bizim insanlarımız korkuya ve tedirginliğe layık görülmemeli cesaretsizliğe ve kişiliksizliğe mahkum edilmemelidir' dedi.
Kitabın Türk Ceza Kanununun ırk, dil, din, mezhep farkı gözeterek kışkırtıcılığı yasaklayan 312. maddesi uyarınca yargılanmasını ve mahkum edilmesini talep etmiş olan DGM Savcılığı, duruşmada, kitabın içeriğinin bölücülük içerdiğinin saptanmasına rağmen yapılan yasal değişiklilikler nedeniyle suç unsurunun oluşmadığına kanaat getirdi ve sanığın beraat etmesini talep etti.
Zarakolu'nun avukatı da 'Geç bir düşünce olsa da' diyerek itiraz şerhi belirttiği savcının mütalaasına katıldı. Zarakolu ise, savcının, 'İçerik bölücülük içeriyor' şeklindeki tesbitine katılmadığını söyledi.
Hakimin oybirliği ile beraat kararını açıklamasının ardından Ragıp Zarakolu'nun Yeniden Özgür Gündem gazetesinde yayınlanmış olan 'Sana ne?' başlıklı bir köşe yazısı nedeniyle açılmış olan ancak iddianamesi henüz avukat ya da sanığa ulaşmamış olan iki ayrı davanın birleştirilmesine karar verildi.
Bu beklenmedik ikinci duruşma üzerine salonda 'DGM promosyona başlamış. Bir duruşması olana bedava olarak bir duruşma daha sunuluyor' esprisinin yapılmasına yol açtı.
Zarakolu, kitabın Kürtlere ilişkin bölümünün haksız yere suçlandığını hatırlattı.
Duruşma çıkışında Zarakolu ve Kirkoryan, yaptıkları açıklamalarda yayınlanma özgürlüğü alanında Türkiye'de henüz ve hala yapılması atılması gereken çok adım olduğunu belirttiler. /RD/NM)