TGRT'nin dün akşam (1 Şubat) ana haber bülteninde yayınladığı video görüntülerinde, Samsun'daki jandarma ve polislerin O.S.'nin yanında hatıra fotoğrafı çektirdiği, O.S.'yi eline Türkiye Cumhuriyeti bayrağı verildikten sonra görüntülediği, kadrajın özellikle söz konusu yazı görünecek şekilde ayarlandığı görülüyor.
Görüntülerde şu diyaloglar yer alıyor:
- Yazıyı hatta tam şöyle kafasının üstüne denk getirebilir misiniz arkadaşlar?TGRT "Otogardaki jandarma karakolunda çekildi" diye duyurdu- Geliyor zaten.
- Vatan toprağı kutsaldır diyor ya...
- Saçları düzelt. Bir de şurdan alalım.
(...)
- Keşke sen de şapkayı çıkarmasaydın... Sen de çıkar böyle daha iyi.
- Bir de şöyle alayım, saçını düzelt.
- Seni de kameraya alalım.
- Evet abi.
TGRT, haberi verirken görüntülerin Samsun otogarındaki jandarma karakolunda çekildiğini duyurdu.
Hürriyet gazetesiyse, video görüntülerinin jandarma karakolunda değil, Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde kaydedildiğini, O.S.'nin poster havasındaki fotoğrafının da burada çekildiğini, hem jandarma hem de polisin fotoğraf çektiğini yazdı.
Sabah gazetesiyse, zanlı O.S.'yle hatıra fotoğrafı çektirenler arasında rütbelilerin olduğunu yazdı.
Gazetenin haberine göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran, jandarma astsubay ve bir uzman çavuş hatıra fotoğrafında yer aldı.
Savcı Ümit Çıtak dün akşam görüntülerin nerede çekildiğini belirlemek amacıyla Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne giderek inceleme yaptı.
İki müfettiş de emniyet müdürlüğü ve jandarmada inceleme yaptı, ifade aldı.
Emniyet Sözcüsü Çalışkan: Henüz bana intikal eden bir görevden alma yok
Daha önce fotoğrafın Samsun Emniyeti'nde çekildiğini açıklayan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan> bugünkü haftalık basın toplantısında, gazetecilerin soruları üzerine, adli soruşturma üzerine konuşamayacağını, idari soruşturmanın da müfettişlerce sürdürüldüğünü, henüz kendisine yansıyan bir görevden almanın olmadığını söyledi.
Çalışkan, "Müfettişlerimiz Samsun, Trabzon, Ankara ve İstanbul'da çalışıyor. Emniyet teşkilatı olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda Emniyet Genel Müdürü dahil, herkes hakkında soruşturma yapılabilir. Hangi sorumlu varsa, kim varsa gerekli cezaya çarptırılacaktır. Samsun savcılığı da adli soruşturma başlatmış durumda" dedi.
Gazetecilerin kolluk kuvvetlerinin cinayet zanlısıyla omuz omuza poz vermesini doğru bulup bulmadığı sorusu üzerine de, Çalışkan "Polis profesyonel olmak zorunda. Kimse duygu düşüncelerini yaptığı işe yansıtamaz" diye yanıt verdi.
Çalışkan "Emniyet'in bir ihmali var mı" sorusunu da "Müfettişler ihmal olup olmadığını araştırıyor" diye yanıtladı.
Aksu: Zaten müfettiş göndermiştik
Haberin yayınlanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı'nda acil durum değerlendirme toplantısı yapıldı.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da "Olayın araştırılması için zaten müfettiş göndermiştik. Onların çalışması devam ederken bu görüntü ortaya çıktı. Kuşkusuz olay tüm yönleriyle araştırılacak ve gereken yapılacaktır. Görüntüleri 'şu verdi, bu verdi' demenin bir yararı da yok. Gerçek yakında ortaya çıkarılır" dedi.
Alataş: Fotoğraf topluma bir mesaj
İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Yusuf Alataş, bianet'le 30 Ocak'taki görüşmesinde, fotoğrafla ilgili "Samsun Emniyet Müdürü'nün derhal görevden alınması gerek" demiş ve şunları söylemişti.
"Derin devlet bir ihbarı hasır altı edebiliyor ya da bazı delilleri gizleyebiliyor. Hiç çare bulamazsa, topluma bu kişinin yurtsever, vatansever olduğuna ilişkin mesaj veriyor. Zanlının Samsun'da poster gibi fotoğrafının çekilmesi tesadüfi değildir. Tamamen topluma bir mesajdır: 'Bu ülke bölünme tehdidi altında, bu ülkede yurtsever insanlar ülkesi uğruna suç işleyebilir' mesajı bu." (TK/EZÖ)