Galatasaray Üniversitesi Medya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği "2008 ABD Başkanlık Seçimleri ve Medya" konulu çalıştaydakonuşan Radikal gazetesi Dış Haberler editörü Ceyda Karan, Barack Obama’nın bu seçimde gençlerin enerjisini ve İnterneti çok iyi kullandığına dikkat çekti.
Gençlerin kapı kapı dolaşarak oy istemelerinin Obama’nın başarısında önemli payı olduğunu belirten Karan, “Bu kadar büyük kampanyalara rağmen Cumhuriyeçiler’in yüzde 46 oy alması, hala kemikleşmiş bir Cumhuriyetçi kitlesi olduğunu gösterir” dedi.
Karan, Obama’nın Wall Street’teki finans kuruluşlarından ve Microsoft gibi büyük şirketlerden maddi yardım kabul ettiğine, liberal medyayı yanına aldığına işaret ederken “umut” ve “değişim” sloganlarının henüz içinin doldurulmamış olduğunu söyledi. Karan, "zamanında George Bush’u pazarlayanlarla şimdi Obama’yı pazarlayanların aynı çevreler olduğunu unutmamak gerektiğini" ekledi.
"ABD medyası tarafını seçimden önce açıkladı"
Radikal yazarı ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin, yüksek katılım olduğunu söyledi.
Şahin, “tek güç”, “seçilmiş ülke”, “Hıristiyan uygarlığı” gibi konularda ulusal mutabakatın olduğu ABD’de medyanın da bu mutabakatı yansıttığını ve çok dar bir tartışma ortamı olduğunu belirtti.
GSÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Türkmen, ön seçim, seçim kampanyası ve seçici kurul aşamalarından oluşan Amerikan başkanlık seçim sistemini açıkladığı konuşmasında günümüzde ön seçim aşamasında, genelde “winner-takes-all” yani "bir fazla oy alan bütün delegeleri alır" sisteminin uygulandığını belirtti.
Milliyet gazetesi Dış Haberler editörü Kadri Gürsel, Obama’nın siyah olmasının en sembolik özelliği olduğunu vurguladı. Newsweek dergisi editörü Selçuk Tepeli de ABD başkanlık seçimlerine tüm dünyanın yoğun ilgi gösterdiğini, dünyanın seçim sonucundan önce Obama’yı başkan seçtiğini, hatta bunun ABD’deki bazı kitleler üzerinde de etkili olduğunu söyledi. (NV/EÜ)