2 Temmuz 1993'te 35 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı Davası'nda mahkeme sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma saat 10.00'da başladı. Savcı beklendiği gibi zamanaşımı talep etti. Mahkeme daha sonra avukatların beyanlarını dinledi. Karar için verilen yarım saatlik aranın ardından mahkeme başkanı zamanaşımı kararını okudu.
Hakim Dündar Örsdemir kararında ''İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' dedi.
Davanın 6 Aralık 2011'de görülen duruşmasında savcı Hakan Yüksel, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak"le suçlanan firari sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu için zamanaşımı süresinin 15 yıl olduğunu savunmuştu. Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ için ise ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasını istemişti.
Avukatlar: İnsanlık suçudur, zamanaşımı uygulanamaz
Savcının konuşmasının ardından avukatlar, beyanlarında Sivas Katliamı'nın insanlığa karşı suç olarak ele alınmasını talep etmişlerdi. Avukat Şanal Saruhan, insanlığa karşı suçlar açısından davanın zamanaşımına uğrayamayacağını beyan etti.
Avukat Mehdi Bektaş da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. Maddesi'ne atıfta bulunarak aynı talebi yineledi. Avukat Kazım Genç insanlığa karşı suçlara karşı verilen hükümleri hatırlatarak, içtihatlar gereği bu hükümlerin kanun hükmünde olduğunu söyledi ve bu hükümler dikkate alınmalıdır, dedi.
Avukat Süleyman Ateş, Madımak'ta hayatını kaybedenlerden Sehergül Ateş'in yeğeni olduğunu belirtti ve "19 yıldır adalet bekleyen biz mağdur aileleri ve duyarlı insanların kalbinin ferahlamasi icin zamanaşımını reddedin" dedi.
Adliye önünde öfke
Adliye önünde Pir Sultan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin çağrısı ile toplanan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendika üyelerinden oluşan grup arasında mahkemenin kararı öfkeyle karşılandı. İnsanlar "Katliamı unutturmadık unutmayacağız" pankartı ile ölenlerin resimleriyle, ''Zamanaşımına hayır, adalet istiyoruz'', ''Sivas'ın ışığı sönmeyecek'' sloganlarıyla kararı protesto etti.
Davada ne olmuştu?
Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren davada 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.
37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.
2004 Kasım'ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası'nda "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak" suçundan 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK'ya göre tahliye etti.
Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK'daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu. (MAF/SK/NV)