Sivil Toplum Kuruluşları İçin Teknik Destek (TACSO) Projesi'nin düzenlediği "STK'lar için Kalite Güvence Sistemleri (QAS)" Uluslar arası Konferansı Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Türkiye'den dört STK'nin katılımıyla gerçekleşti.
Kapasite gelişimi üzerinde faaaliyet gösteren İsveç merkezli SİPU Kuruluşu, TACSO Türkiye Şubesi ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'nın (İKGV) da desteklediği konferansın amacı, katılımcı bir demokrasi içinde sivil toplumu güçlendirmek, sivil toplum dostu bir çevre ve kültürü teşvik etmek, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'deki kuruluşlarının hizmet kalitelerini, hizmet kapasitelerini geliştirmek ve demokratik süreç içerisindeki rollerinin sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmaktı.
Konferansta Bosna-Hersek, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve Karadağ'daki STK temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'den Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi (STGM) temsilcisi Mert Altıntaş, Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir merkezinden Ebru İlikli, Afyonkarahisar merkezli Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği'nde Abdurrahman Günay ve bianet de vardı.
Mojzes: Kalite güvence sistemi STK'lar için önemli
Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Sosyal İşler danışmanı Zrinka Vrabec Mojzes, sekiz ülkeden 100'ü aşkın STK temsilcisinin katıldığı iki günlük konferansta, Kalite Güvence Sistemi'nin ülkelerindeki STK'ların gelişimi ve istikrarı açısından çok önemli olduğunu, TACSO'nun projelerin hazırlanışı ve geliştirilmesi, bölgesel ağlar kurulması anlamında sağladığı desteğin meyvelerini vereceğine inandığını ifade etti.
Etkinliğe Arnavutluk Gazeteciler Derneği, Bosna Hersek'ten Oslobodjenje gazetesi, Kosova'dan Koha Ditore gazetesi, Makedonya'dan Ultrinski Vesnik gazetesi, Karadağ'dan Montenegro RTV, Sırbistan'dan Produkcijska Grupa Mreza de davet edildi.
Westergaard: Amaç eylem planlarını ortaya koymak
Konferans sonunda bir açıklama yapan TACSO Projesi takım lideri Palle Westergaard, "Kalite Güvence Sistemi Konferansı, yerel ihtiyaçların dile getirilmesiyle ortaya çıktı. Konferansın amacı söz konusu ülkelerde benzer etkinliklerin düzenlenmesi için eylem planlarının önerilmesi amaçlandığından bölgesel boyutlar da işin içine girecektir" dedi.
AB'den Akdağ da konferanstaydı
Hırvatistan'ın Avrupa Birliği nezdindeki İnsan Hakları,, Azınlıklar, Mayınla Mücadele ve Sivil Toplumdan sorumlu ataşesi Erol Akdağ da, açış konuşmasında, Balkanlarda sivil toplumun geliştirilmesi, projelerin finansman ve sonuçlarıyla denetlenebilir olmasının önemine işaret etti.
Etkinlikte, izleme ve savunuculuk yapan STK'ların hem daha etkili olabilmeleri hem de çabalarını tasarruf ederek sistemli çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla kalite unsuruna önem vermelerine vurgu yapıldı; bu kuruluşların Avrupa ve Balkanlar'da gitgide daha fazla Kalite Güvence Sistemlerine rağbet ettiğine işaret edildi.
Konferans sırasında PQASSO ve SOKNO gibi kalite standartları konusunda bilgiler paylaşıldı; Tina Divjak ve Aida Daguda, Slovenya ve Bosna Hersek'te uygulanan kalite standartları konusunda deneyimlerini aktardı. (EÖ)