Zafer Çağlayan, yolsuzluk operasyonunda oğlunun tutuklanmasının ardından Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa etti. Çağlayan halen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Mersin Milletvekili.
Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“17 Aralık itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır.”
“Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım.”
“Büyük Rüşvet” iddiası
Polisin “Büyük Rüşvet” adını verdiği yolsuzluk operasyonunda öne sürülen iddialar şöyle:
“İş insanı Rıza Sarraf’ın, Zafer Çağlayan’ın danışmanına ‘anket parası’ adı altında 352 bin lira verdiği, rüşvet karşılığında Çağlayan’a bazı işlerini yaptırdığı, ithalat işlemlerinde usulsüzlük yapılarak karşılığında 105 milyon lira rüşvet verildiği, teknik ve fiziki takipte Zafer Çağlayan’a toplam 32 milyon Euro, 6,7 milyon Dolar, 3,4 milyon TL ve 300 bin İsviçre Frangı ödeme yapıldığı iddia edildi.”
“Yine Sarraf tarafından Zafer Çağlayan’a lüks saat hediye edildiği, Sarraf’ın Zafer Çağlayan ile oğlu Kaan Çağlayan vasıtasıyla irtibat kurulduğu ve Özel Kalem Müdürü Onur Kaya, Zafer Çağlayan ve Sarraf arasında kırmızı hat olarak tabir edilen telefon hattı oluşturulduğu da iddialar arasında yer aldı.”
“Babamın işine karışmam”
Radikal gazetesinin haberine göre, Kaan Çağlayan savunmasında, suçlamalara şu cevapları verdi:
“Burada bulunan şüphelilerden sadece özel kalem müdürü olan Onur Kaya ve Rıza Sarraf ile ikili dostluğumuz vardır. Daha doğrusu aile dostluğumuz vardır. Sekiz ay önce düğünümde sağ olsun, eşi gelip sahne almasına rağmen sadece sahne masrafını talep ettiler. Onun dışında herhangi bir ücret talep etmediler.”
“Aile dostluğumuz dışında kendisinden hiçbir şey almadık veya vermedik. Kendisi sadece dostluğunun gereği bana bir takım elbise almıştı ve bir de beğendiğim bir valizi hediye etmişti.”
“Rüşvet almak ve vermek söz konusu değildir. Babamın işlerine asla karışmıyorum. Kendi işlerimi takip ediyorum. Kaçak altın olayıyla da ilgili hiçbir görüşmem ya da bilgim yoktur. Böyle bir olay olduğunu da dün ifade sırasında öğrendim.”
“Büyük bir tuzak”
Zafer Çağlayan da olayın ardından şu açıklamayı yapmıştı:
“17 Aralık’ta başlayan süreç ve yaşanan bu olaylar, ortaya çıkış ve gelişme şekli itibariyle normal bir olay değildir. Amacı ve hedefi çok farklı olan, büyük bir tuzakla karşı karşıyayız.”
“Ne benim, ne evladımın ve ne de onun kadar değerli çalışma arkadaşlarımın bir yanlışın içinde olması söz konusu olamaz. Önümüzdeki günlerde her şey açığa çıkacaktır. Hukukun üstünlüğüne ve masumiyet karinesine herkesin özellikle de hukuku uygulamakla görevli ve yükümlü olanların çok daha fazla itina göstermesi gerektiğine inanıyorum. Bu süreçten alnımızın akıyla, milletçe güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.”
Evini arayamadılar
Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, 17 Aralık'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alındı ve 21 Aralık'ta Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş insanı Rıza Sarraf da aralarında olduğu 14 kişiyle birlikte tutuklanmıştı.
Operasyon kapsamında birçok ev ve ofiste arama yapılırken, Kaan Çağlayan’ın evinde polis arama yapmadı. Kaan Çağlayan'ın babasıyla aynı binada ancak farklı dairede kaldığı, evin Zafer Çağlayan’a ait olması nedeniyle aramanın yapılmadığı açıklandı.
Kaan Çağlayan şu anda Metris Cezaevi’nde tutuklu.
Zafer Çağlayan kimdir?
10 Kasım 1957’de Muş’ta doğdu. Kürt siyasetçi Çağlayan’ın ailesi önce İzmit'e oradan Ankara'ya göç etti. 1980’de Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve Alüminyum Yapı Sistemleri sektörüne adım attı.
1987 yılındaki Ankara Sanayi Odası seçimlerinde en genç sanayici olarak, 30 yaşında, Oda Meclisi Üyeliği’ne seçildi. 1989 yılında Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kuruluna, 1991 yılında ise Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine seçildi.
1995 yılında yapılan Ankara Sanayi Odası seçimlerinde en genç ASO başkanı olarak, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi ve bu görevi 2007 yılına kadar devam ettirerek, en uzun süre başkanlık yapan isim oldu. ASO yönetiminde yer aldığı zamanda Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşumunda çalıştı.
19 Ağustos 1999 depremi sonrası Bedelli Askerlik ve Deprem Tahvili önerilerini gündeme getirdi.
Çağlayan, 1996 - 1998, 2002 - 2005 ve 2005 - 2007 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı. Ayrıca, TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile TEPAV Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi.
İngilizce bilen Zafer Çağlayan, evli ve iki çocuk babası.
22 Temmuz 2007’de AKP’den Ankara milletvekili seçildi. 60. Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ardından da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü. 24. Dönemde Mersin Milletvekili olarak tekrar Meclis’e girdi ve Türkiye’nin ilk Ekonomi Bakanı oldu. (AS)