BGST (Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu) Tiyatro, Ermeni, sosyalist, feminist kadın yazar Zabel Yesayan'ın hayatına odaklanan "Zabel"i sahneden naklen, canlı sergileyecek.
TIKLAYIN - Bir Öncü Ermeni Kadının Kaleminden Adana Katliamı
Osmanlı toplumunda anti militarist hareketin öncülerinden Ermeni, sosyalist, feminist kadın yazar Zabel Yesayan'ın Üsküdar'da başlayıp, Sovyetler'de son bulan 60 yıllık mücadele hikâyesini anlatan "Zabel" oyunu pandemi koşullarında sahneden naklen seyirci ile buluşuyor.
TIKLAYIN - Zabel Yesayan'ın Mücadelesi Tiyatroda
Moda Sahnesi'nin canlı yayında tiyatro programı kapsamında oyun, 19 Şubat Cuma 21:00'de seyirci ile buluşacak. İngilizce altyazı ile oynanacak oyun dünyanın her yerinden seyredilebilecek.
"Zabel"in metnini Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu yazdı. Projenin rejisinde yazarların yanı sıra Sevilay Saral da yer aldı. Oyuncu kadrosunda ise Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya, Nihal Albayrak ve Zeynep Okan yer alıyor.
Ara Dinkjian'ın "1915-2015 / Truth & Hope" albümünden şarkıların yer aldığı oyununun müzik düzenlemeleri ise Ari Hergel'e ait.Işık tasarımı ve uygulamada Zilan Kaki, efekt tasarımı ve uygulamada ise Beril Sarıaltun yer alıyor. Sahnede kullanılan orijinal resimler ise sanatçı Dilek Şenyürek'e ait.
e-bilet almak için tıklayın.
Zabel Yesayan kimdir?
1878'de Üsküdar'da doğdu. Paris, Sorbonne'da edebiyat ve felsefe okudu. 1900'de ressam Dikran Yesayan ile evlendi. 1908'de Meşrutiyet ilan edilince İstanbul'a döndü. Öykü, deneme ve romanlarında kadınların toplumsal yaşamdaki konumlarına geniş yer verdi. Yazıları ve çevirileri Fransızca süreli yayınların yanı sıra önde gelen Ermenice dergi ve gazetelerde yayımlandı.
24 Nisan 1915'te Ermeni aydınlarının çıkarıldığı ölüm yolculuğundan bir hastanede saklanarak kurtuldu. Bulgaristan'da bir süre kaldıktan sonra Paris'e döndü.
1933'te Yerevan'a göç etti. 1937'de Stalin kovuşturmaları sırasında casuslukla suçlanıp tutuklandı ve Sibirya'ya sürüldü. Ölüm tarihi ve yeri bilinmiyor.
Zabel Yesayan ve çalışmalarıyla ilgili ayrıntılar Aras Yayınları'ndan çıkan Lerna Ekemekçioğlu ve Melissa Bilal'in "Bir Adalet Feryadı/ Osmanlı'dan Türkiye'ye Beş Ermeni Feminist Yazar" (1862-1933) çalışmasında yer alıyor.
*Zabel Yesayan'ın kısa hayat hikayesini "Yıkıntılar Arasında"da yer alan portresinden özetledik.
(AÖ)