*Temsili fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İki yıllık aranın ardından 2021-2022 eğitim öğretim döneminde yüz yüze eğitim başladı.
Milyonlarca öğrencinin okula döndüğü bu süreçte velilere ve öğrencilere göre maske, sosyal mesafe, hijyen ve havalandırma noktalarında alınan önlemler velilere göre yetersiz kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pandemi şartlarında okulların bütün önlemler alınarak açılacağını belirtmişti.
Fakat veliler ve öğrenciler alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve sağlıklarını riske atmaktansa online eğitime devam edilmesi gerektiğini söylüyor.
"Riskler beni korkutuyor"
Sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığı, kantinlere gelen zamlar ve pandemi kapsamında alınan önlemlerin yetersizliği noktasında Özkent Akbilek Fen Lisesi'nde öğrenim gören ve adını vermek istemeyen bir öğrenci bianet'e şunları anlattı:
- Okula döndüğümüz için çok mutluyuz ancak okullarda hiçbir önlem alınmamış. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin bahçeye çıkarılması ve sınıfların havalandırılması yeterli bir önlem değil. Ders boyunca maske ile oturmak hem bizi hem öğretmenlerimizi çok zorluyor. Elimizden geldiğince dikkat etmeye çalışıyoruz. Ayrıca aşı olmayanlar var. Okulumda da aşı olmayan insanlar olduğuna eminim. Toplum sağlığının bu şekilde riske atılması beni çok korkutuyor.
Veliler ise özellikle okula giriş-çıkışların kontrolsüz olduğunu, sınıflardaki öğrenci sayısının fazla olduğunu ve bu durumun bulaş riskini arttırdığını söylüyor.
Velilere ek masraf
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer konuya ilişkin olarak; okul giriş-çıkış saatleri, teneffüs zamanları ve gerek duyulması hâlinde ikili eğitime geçilmesine ilişkin sürecin okulun fiziki kapasitesi ve mevcuduna göre il ve okul yönetimlerince düzenleneceğini belirtmişti.
Velilerden gelen bir diğer şikayet ise çocuklarını devlet okuluna göndermelerine rağmen özel okul seviyesinde masraf çıkmasından yana oldu.
Servis, kıyafet ve kırtasiye masrafları, okul temizlik malzemeleri için okul aile birliği tarafından tahsis edilen ücretler neredeyse bir özel okul masrafına yaklaşıyor.
Öte yandan okullarda ciddi anlamda servis sorunu yaşanıyor. Servisçiler, okulların tekrar kapanma riskine karşı öğrenci taşımak yerine fabrikalara işçi taşımayı tercih ediyor.
(PT)