Edebiyat dergisi Notos’un “Yüzyılın 40 Oyunu” adlı araştırmasında, yazar Haldun Taner’in kaleme aldığı ve bundan 56 yıl dünya tiyatrosuna armağan ettiği “Keşanlı Ali Destanı” ilk sırada seçildi.
Notos, her yıl farklı bir konuda yaptığı yıllık kamuoyu araştırmalarının 14’üncüsünde oyun metinlerine odaklandı. Oyun metinlerini bir edebiyat türü olarak öne çıkarma düşüncesi, okurların nitelikli metinlerle buluşması ve farklı alanlarda verimleri olan yazarların okuma ve yazma biçimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan “Yüzyılın 40 Oyunu” soruşturması 237 yazar, yönetmen, oyuncu, dramaturg, çevirmen ve editörün oylarıyla belirlendi.
Kültür Servisi’nde yer alan habere göre; araştırmanın ilk sırasında, Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, 1964 yılında, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı “Keşanlı Ali Destanı” yer aldı.
Listenin ikinci sırasına Melih Cevdet Anday’ın 1967 tarihli eseri “Mikado’nun Çöpleri” yerleşirken, onu Ekrem Reşit Rey’in 1967’de yazdığı “Lüküs Hayat” takip etti.
Dergideki 40 oyundan ilk 10’u şöyle:
“Keşanlı Ali Destanı” – Haldun Taner, 1964
“Mikado’nun Çöpleri” – Melih Cevdet Anday, 1967
“Lüküs Hayat” – Ekrem Reşit Rey, 1967
“Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” – Aziz Nesin, 1977
“Asiye Nasıl Kurtulur” – Vasıf Öngören, 1970
“Zengin Mutfağı” – Vasıf Öngören, 1977
“Oyunlarla Yaşayanlar” – Oğuz Atay, 1958
“Ayak Bacak Fabrikası” – Sermet Çağan, 1965
“Mahmut ile Yezida” – Murathan Mungan, 1980
“Yedi Kocalı Hürmüz” – Sadık Şendil, 1968
Keşanlı Ali Destanı oyunu hakkında
“Keşanlı Ali Destanı” Genco Erkal’ın rejisiyle Gülriz Sururi, Engin Cezzar ve Semiha Berksoy’la birlikte 40 kişilik bir kadroyla ilk kez 1964’te sahnelenmişti.
“Keşanlı Ali Destanı”, tipleri, çevresi, müziği ile yüzde yüz ‘bizim’ olan nefis bir hiciv komedisi. Keşanlı Ali adında bir gecekondu efendisinin kahramanlık destanının iç yüzünü anlatan oyun aslında, bir gecekondu ortamı içinde ‘asil’ büyük şehri, bütün toplumu hicvediyor. (RT)