"2004 Geçiş Yılı", festivalin süresinden, rekor sayıdaki etkinliklere; 'Büyük Jüri'den, 'Büyük Para Ödülleri'ne; kırmızı halı döşenmiş, ışık ve kumaşlarla süslenmiş 'Prestij Yolu'ndan, Karaalioğlu Parkı'nda bulunan Orta Mirador'da düzenlenecek 'Açılış' ve 'Kapanış' programlarına kadar birçok değişim ve yeniliği içeriyor.
Bu yeniliklerin bir parçası olarak 3 Ekim günü Atatürk Kültür Parkı önünden başlayarak Büyükşehir Belediyesi'nde son bulacak Açılış Kortejini izleyenler yurdun dört bir yanından gelmiş olan antika arabaların oluşturduğu konvoyla değişik bir nostalji yaşayacaklar.
Yeni bakış açısı ve profesyonel anlayış
Yeni bakış açısını Yeşilçam'ın endüstrileşmesi, Türk sinemasının dünyaya tanıtımı, Antalya ve Türkiye ekonomisine kültürel katma değer yaratılması olarak belirleyen Altın Portakal; hedeflerine ulaşmak için festival yönetiminde de profesyonel bir anlayış geliştirdi. Bu anlayışa göre AKSAV Yönetim Kurulu, oluşturulan Festival Düzenleme, İcra ve Danışma Kurulları'yla koordineli olarak çalıştı.
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik başkanlığında oluşturulan Festival Düzenleme Kurulu'nda, Engin Yiğitgil, Atıf Yılmaz, Atilla Dorsay, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Tunca Yönder, Tevfik Başer, Mehmet Açar, Kadri Yurdatap, Mustafa Altıoklar, Giray Ercenk ve Göksel Kumsal yer aldı.
Festival İcra Kurulu, Kadri Yurdatap'ın başkanlığında Engin Yiğitgil, Cengiz Haydar Barut, Ezel Akay ve Göksel Kumsal'dan oluşurken; Festival Danışma Kurulu'nda Atilla Dorsay, Engin Yiğitgil ve Atıf Yılmaz'ın bilgi ve tecrübelerinden yararlanıldı.
Herşey bu formülde saklı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu'nun desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl rakamlar rekora koşacak.
"8-55-250-1000-440" formülüyle tanımlanan 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde her etkinlik bir rekora imza atacak.
Bu formüle göre, geçen yıllarda 5 gün olan festivalin coşkusu 8 güne çıkarken, festivalin tarihleri 3-10 Ekim 2004 olarak belirlendi.
Festival süresince, kentin 55 noktasını sinemanın renkleri kuşatırken; 250 film, 1000 saat süreyle sinema perdelerine yansıyacak. Festival boyunca toplam 440 etkinlikle Türkiye rekoru kırılacak.
Akdeniz, Bey Dağları ve Altın Portakal
41. Altın Portakal Film Festivali'nin 'Onur Ödülleri'nin verileceği 'Açılış Galası', 3 Ekim 2004 Pazar günü; Altın Portakal sahiplerine ödüllerinin sunulacağı ' Kapanış ve Ödül Töreni' ise 10 Ekim 2004 Pazar günü, Antalya'nın simgelerinden biri olan Karaalioğlu Parkı'nda gerçekleştirilecek.
Büyük ödüllere büyük jüri: Yüzyılın Jürisi
Festivale damgasını vuracak büyük değişiklik, 'Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri yapısında gerçekleşti.
Yeni jüri yapılanması sonucu ortaya çıkan 'Büyük Jüri'; aralarında "yönetmen, yapımcı, erkek ve kadın sinema oyuncuları, senaryo yazarı, film müziği bestecisi, kamera arkası meslek branşları, belgesel film yönetmeni, sinema yazarları, sinema akademisyeni, AKSAV temsilcisi, film dağıtımcısı ve sinema salonu işletmeci"lerinin yer aldığı meslek jürilerinden oluşuyor.
Büyük Jüri'de şu isimler yer alıyor:
Sinema Yazarları: Alin TAŞÇIYAN, Aslı SELÇUK, Cem ALTINSARAY,Coşkun ÇOKYİĞİT, Rekin TEKSOY
Yönetmenler: Osman SINAV, Ömer VARGI, Ziya ÖZTAN, İsmail GÜNEŞ, Bülent PELİT, Yücel ÇAKMAKLI
Senaristler: Macit KOPER, Safa ÖNAL, Erdoğan TÜNAŞ, Neşe Cehiz, Hakan HAKSUN
Erkek oyuncu: İzzet GÜNAY, Engin CEZZAR, Fikret HAKAN,
Yılmaz KÖKSAL, Aykut ORAY
Kadın oyuncu: Selda ALKOR, Çolpan İLHAN, Güler ÖKTEN, Işık YENERSU, Meltem SAVCI
AKSAV temsilcisi: Feride ÇİÇEKOĞLU
Yapımcılar: Cengiz ERGUN, Necip SARICI, Kemal SEDEN, Ayşegül ÇETİN, Özdemir ÖĞÜT, Aziz SARIKAYA, Yılmaz ATADENİZ,
Sinema emekçileri: Mevlüt KOÇAK, Mehmet GÜN, Mira CİVELEK, Yaşar ÜNLÜ, Mevlüt EKİNCİ, Osman KAPUSUZ, Tuncer NECMİOĞLU, İbrahim SABUNCU, Ahmet GÜLERYÜZ, Paşa GÜNDOĞDU
Film müziği bestecisi: Ali Rıza TÜRKER, Ali Rıza BİNBOĞA, Suavi, Murat HASARI, Turhan TAŞAN,
Sinema işletmecileri: Üstün KARABOL, Adalet DİNAMİT, Temel KERİMOĞLU,
Film dağıtımcıları: Rezzan SOYARSLAN, İrfan DEMİRKOL, Muzaffer Yıldırım, Metin ANTER, Şükrü AVŞAR
Akademisyenler: Prof. Dr.Oğuz ADANIR, Dr. Tekin ÖZERTEM
Halk Jürisi:
Ulusal Uzun metraj Film Yarışmasının bu yılki Halk Jürisi, Yerel Gündem 21 Antalya Kent Konseyi'ni temsil edecek 4 kişi ve onların diğer illerin Kent Konseyi üyelerinden seçecekleri 10 kişi olmak üzere toplam 14 kişiden oluşacak.
Büyük Jüri değerlendirmesi
Değerlendirme sırasında 'En İyi Film', 'Dr. Avni Tolunay' ve 'Behlül Dal Jüri Özel Ödülleri' için 5 aday; diğer kategoriler için 3'er aday belirlenecek. Sinema Yazarları, Akademisyenler, Yapımcılar, Film Dağıtımcıları, Sinema İşleticileri ve AKSAV Temsilcisi, 'En İyi Filmler' için 5 aday seçerken; meslek jürileri kendi kategorileriyle ilgili olarak 3'er aday tespit edecek.
Altın Portakal adayları, yarışmaya başvuran film sayısına göre yapılacak 'puanlama yöntemi'yle belirlenecek. Yarışmaya 15 film başvurursa, puanlama 15'den 1'e kadar yapılacak ve en yüksek oy alan ilk beş film, 'en iyi filmler' kategorisine ya da en yüksek oy alan ilk üç yönetmen 'en iyi yönetmen' kategorisine aday olacak. Altın Portakal'ın adayları 7 Ekim 2004 Perşembe günü düzenlenecek basın toplantısında açıklanacak.
Altın Portakal sahipleri de, "Büyük Jüri"nin bütün kategoriler için yapacağı 'puanlama yöntemiyle' belirlenecek. Buna göre, en iyi filmler için 5'den 1'e, diğer kategoriler için 3'den 1'e puanlar verilecek. En yüksek puanları alan adaylar Altın Portakal sahibi olacak. Altın Portakal sahipleri, 9 Ekim 2004 Cumartesi günü gerçekleştirilecek basın toplantısında açıklanacak. Ödüller, 10 Ekim 2004 Pazar günü düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni'nde sunulacak.
Altın Portakal'a aday 10 film
41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en önemli etkinliği olan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na başvurular sona erdi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali Basın Sözcüsü Göksel Kumsal'ın verdiği bilgiye göre yarışmaya toplam 10 film başvurdu. Göksel Kumsal açıklamasında, 40. Altın Portakal Film Festivali'nde, 'bir başka festivalde yarışmaya katılmama' şartı kaldırıldığı halde geçen yıl yarışmaya 10 filmin katıldığını, bu yıl yönetmeliğin bu maddesinin uygulandığını, buna rağmen sayının yine 10 olmasının bir başarı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Göksel Kumsal yaptığı değerlendirmede ise, bu yıl Türkiye'de yaklaşık 30 filmin çekildiğini, bunlardan yapımı tamamlanan 10 filmin Altın Portakal Film Festivali'ne başvurduğunu, İstanbul Film Festivali'ne katılmış olan 8 filmin yönetmelik gereğince, diğer filmlerinse yapımlarını tamamlayamadıkları için Festivale başvuramadıklarını vurguladı.
Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına Ümit Elçi "Hoş Geldin Hayat", Semih Kaplanoğlu "Meleğin Düşüşü", Çağan Irmak "Mustafa Hakkında Herşey", Eriş Akman "Ne de Olsa Çocuk", Yavuz Özkan "Hayal Kurma Oyunları", Ercan Durmuş "Gece 11:45", Olgun Arun "Tramvay", Uğur Yücel "Yazı Tura", Kartal Tibet "Hababam Sınıfı Merhaba", Ümit Cin Güven "Kayıp Cennet İnsanları"yla katılıyorlar..
İlkler Antalya'da
Altın Portakal Film Festivali Basın sözcüsü Göksel Kumsal'ın yarışma filmleriyle ilgili bir başka değerlendirmesi ise şöyle: 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne yarışma için başvuran filmlerden yalnızca ikisi, 'Mustafa Hakkında Herşey' ve 'Hababam Sınıfı Merhaba' daha önce gösterime girmişti. Uğur Yücel'in 'Yazı Tura'sı 24 Eylül'de ilk gösterimini gerçekleştirecek. Diğer yedi film ilk kez 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde izleyici karşısına çıkacak.
Diğer yandan, Eriş Akman ve Olgun Arun'un, Altın Portakal'da yarışacak 'Ne De Olsa Çocuk' ve 'Tramvay' adlı filmleri, onların yönetmen olarak ilk uzun metraj deneyimleri.
Türkiye'nin en yüksek ödülleri
41. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda Türkiye'nin 'en yüksek para ödülü'nü vererek bir rekora daha imza atıyor. Geçen yıl toplam 120 milyar TL. olan para ödülü, bu yıl toplam 355 milyar TL'ye çıkarılırken; bu ödül miktarının Türkiye'de düzenlenen hiçbir yarışmada verilmediğine dikkat çekildi.
Buna göre, 60 milyar TL olan 'En İyi Film Ödülü' 150 milyar TL. olurken; 25 milyar TL olan en iyi ikinci filme verilen 'Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü' 100 milyar TL.; 15 milyar TL olan en iyi üçüncü filme verilen 'Behlül Dal Jüri Özel Ödülü' 50 milyar TL.'ye çıkarıldı.
Altın Portakal'ın 150 milyar TL olan 'En İyi Film' ödülü Selanik Film Festivali'nin 'En İyi Film'e verdiği 37.000 Euro olan ödülünün de iki katından daha fazla.
10 milyar TL olan 'En İyi Yönetmen Ödülü' ise 25 milyar TL. olarak belirlendi. Geçen yıl 1,5 milyar TL. olana yarışmaya katılım bedeli ise 2,5 milyar TL. oldu.
10. Uluslararası Kısa Film ve Video Yarışması
Bugüne kadar Altın Portakal'ı uluslararası boyuta taşıyan tek yarışma olan Altın Portakal Uluslararası Kısa Film ve Video Yarışması da, bu yıldan itibaren festival tarihlerinde düzenlenecek.
Her geçen yıl katılımın arttığı ve bu yıl onuncusu düzenlenecek yarışmaya 65'i yurtdışı, 101'i yurtiçinden olmak üzere toplam 166 kısa film başvurdu. Geçen yıl Altın Portakal Kısa Film-Video Yarışmasına Türkiye'nin dışında 11 ülkeden 43 film yarışmaya katılırken bu yıl 19 ülkeden 65 kısa film yarışmaya başvurdu.
Yarışmaya Macaristan 18 film, Almanya 10 film, İsrail 5 filmle katılırken; Litvanya, Avusturya ve Portekiz 4'er filmle, Kanada ve Kırgızistan 3'er filmle; ABD, Japonya ve Polonya 2'şer filmle; İtalya, İngiltere, Fransa, KKTC, Makedonya, Danimarka, Hollanda ve Norveç 1'er filmle başvurdu.
Filmlerin kategorilere göre dağılımı ise şöyle: Dramatik dalında 89 film; Belgesel dalında 36 film; Canlandırma dalında 14 film ve Deneysel dalında 27 film katıldı.
Bu yıl ön jüri uygulaması kalkıyor. Geçen yıllarda Kısa Film ve Video Yarışmasına katılan filmler, oluşturulan bir ön jüri tarafından değerlendiriliyor, yarışmanın dereceye girecek filmleri bu ön jüri tarafından finale bırakılan 10 film arasından seçiliyordu. Bu yıl, tüm filmlerin izleyiciyle buluşturulması öngörülüyor, bu nedenle eski uygulama kaldırılıyor. Yarışmaya katılan bütün filmler Altın Portakal Kısa Film-Video Yarışması'nın ana jürisi tarafından izlenecek, dereceye giren filmler bu değerlendirme sonucu belirlenecek.
Halk Jürisi'nin Kent Konseyi üyeleri belli oldu. Kısa Film-Video Yarışması'nın Halk Jürisi'nde Yerel Gündem 21 Antalya Kent Konseyi'ni Kenan Değer, İsmet Aydın, Pembenur Atasayar ve Ayla Kaya temsil edecek. Halk Jürisi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığını temsil edecek üyenin ise önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor.
Dereceye girecek eserlere Altın Portakal heykelciğinin yanı sıra; AVİD Kurgu Seti verilecek.
Altın Portakal Onuru
41. Antalya Altın Portakal Film Festivali Düzenleme Komitesi'nin aldığı karar gereğince bu yılın Yaşam Boyu Onur Ödülleri Türk sinemasının iki önemli ismi Şener Şen ve Hale Soygazi'ye verildi.
Altın Portakal Film Festivali Düzenleme Komitesi, Şener Şen ve Hale Soygazi'ye ödüllerini, Türk Sinemasına geçen emeklerini ve sinema sanatına katkılarını dikkate alarak layık gördü.
Şener Şen ve Hale Soygazi'ye ödülleri 41. Antalya Altın Portakal Film Fetivali'nin açılış gecesi'nde sunulacak.
Yıldırım Önal Anı Ödülü Haluk Kurtoğlu'nun
Tiyatroda "İsmail Dümbüllü Ödülü"nün sahip olduğu misyonu sinemada üstlenen "Yıldırım Önal Anı Ödülü" ise, bu yıl Haluk Kurtoğlu'na verildi. 23 yıldan beri "İsmail Dümbüllü Ödülü"ne değer görülen tiyatro oyuncuları arasında el değiştiren 'Dümbüllü'nün Kavuğu' gibi, 'Yıldırım Önal'ın Altın Portakal Heykeli' de, "Yıldırım Önal Anı Ödülü"ne değer görülen sinema oyuncuları arasında el değiştiriyor. Haluk Kurtoğlu 'Yıldırım Önal'ın Altın Portakal Heykeli'ni, ödülün geçen yılki sahibi Eşref Kolçak'tan festivalin açılış gecesinde teslim alacak.
Dünden bugüne onur ödülleri
Bugüne kadar 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' verilen sinema sanatçıları şöyle; 33. Altın Portakal Film Festivali'nde, Atıf Yılmaz, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan, Türkan Şoray; 34. Altın Portakal Film Festivali'nde, Fikret Hakan, Müjde Ar, Nejat Saydam, Yılmaz Duru; 35. Altın Portakal Film Festivali'nde, Fatma Girik, Memduh Ün, Kemal Sunal, 36. Altın Portakal Film Festivali'nde, Şerif Gören, Nedim Otyam, Cahit Berkay, Göksel Arsoy, Cüneyt Arkın, Türker İnanoğlu, Osman Şahin, Hayati Hamzaoğlu, 37. Altın Portakal Film Festivali'nde, Ekrem Bora, Orhan Günşiray, Sümer Tilmaç, Filiz Akın, Zülfü Livaneli, Orhan Aksoy, 38. Altın Portakal Film Festivali'nde, Ediz Hun, Suna Pekuysal, Bülent Oran, Sırrı Gültekin; 39. Altın Portakal Film Festivali'nde, Hulki Saner, İzzet Günay, Kartal Tibet, Selda Alkor ve Kenan Kurt. 40. Altın Portakal Film Festivali'nde, Rafet Şiriner, Süleyman Turan, Tunç Başaran, Muhterem Nur, Çolpan İlhan, Tanju Gürsu ve Kadri Yurdatap.
Şimdi Film Zamanı
Açılış filmi 'Machuca': 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinema şöleni, Şili, İspanya ve İngiltere ortak yapımı "Machuca" ile başlıyor. Andres Wood'un yönettiği senaryosunu Alejandro Mono Gonzalez'in yazdığı "Machuca", Şili'de geçiyor. Filmde, biri zengin diğeri gecekonduda yaşayan iki küçük çocuğun gözünden Allende hükümetinin son günleri anlatılıyor.
Avrupa'dan en özel seçki: Ankara Sinema Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen bu bölümde "Marcello&Sophia", "Unutulmazlar", "Avrupa'nın Yenileri" ve "Sinema Tutkusu Çocuklukta Başlar" yer alıyor.
"Marcello&Sophia" bölümünde, Marcello Mastroianni ve Sophia Loren'in birlikte rol aldıkları Vittoria De Sica'nın yönettiği "Dün, Bugün, Yarın" ve "İtalyan Usülü Evlilik" ile Ettore Scola'nın yönettiği "Özel Bir Gün" gösterilecek.
"Unutulmazlar"da ise Ingmar Bergman'ın yönettiği "Güz Sonatı" ve Nanni Moretti'nin "Sevgili Günlüğüm" izleyici ile buluşacak.
"Avrupa'nın Yenileri"nde, Vit Klusak ve Filip Remunda'nın birlikte yönettikleri "Çek Rüyası", Polonyalı genç yönetmen Dariusz Gajewski'nin filmi "Varşova" ve Macaristan'dan Nimrod Antal'ın yönettiği "Kontrol" gösterilecek.
"Sinema Tutkusu Çocuklukta Başlar"da, 6-12 yaş arası çocuklara yönelik, sözsüz 7 kısa filmden oluşan bir seçki sunulacak.
Altın Portakal'da Türkiye prömiyerleri: Almanya'da yaşamını sürdüren Gürcü yönetmen Dito Tsintsadze'nin yönettiği "Atış Korkusu-Gun-Shy", İspanya'dan Iciar Bollain'in yönettiği "Gözlerimi de Al-Take My Eyes", Yunanistan'dan Theo Angelopoulos'un yönettiği "Ağlayan Çayır-Weeping Meadow", İspanya, Fransa ortak yapımı Julio Medem'in yönettiği "Kutup Dairesi Aşıkları", Altın Portakal'da Türkiye prömiyerlerini yapacaklar.
Uzakdoğu sinema rüzgarı: Uzakdoğu Kültür Merkezi'nin katkılarıyla düzenlenecek bu bölümde, Uzakdoğu Sineması'ndan örnekler göstereceğiz. Bu başlık altında yer alan filmler: Chen Kaige'nin "Life on a String", Zhang Yimou'nun "Happy Times", Ang Lee'nin "Eat Drink Man Woman", Xiaoshuai Wang'ın "Beijing Bicycle", Hou Hsiao-Hsien'in "Flowers of Shangai", Yong-Kyun Bae'nın "Why Has Bodhi-Dharma Left For The East?" ve Mira Nair'dan "Monsoon Wedding".
Nürnberg sinema günleri: 1999 yılından beri Antalya ile kardeş şehir olan Nürnberg'de bulunan Medienwerkstatt (Sinema Atölyesi) ile birlikte gerçekleştirilecek programda, 9 kısa metraj film gösterilecek.
Bu filmler; "Nürnberg'te Türkler", "Ulsenheim-New York ve Geri Dönüş", "Fotoğraf Sanatçısı Horst Schafer: Bilmediğimiz Bir Ünlü", "Uzunlar", "Uzak Ama Yine de Yakın", "Nürnberg'te Yurtsuzlar", "Kara Çarşamba", "Pottenstein-Hüzün Veren Sessizlik" ve "Çinli ve Kontrabası". Her filmin sonunda filmin yönetmeninin katılacağı küçük söyleşiler düzenlenecek.
Programa katılacak konuklar; Michael Aue (Sinema Atölyesi'nden Yönetmen ve Senaryo Yazarı), Günter Wittmann (Senaryo Yazarı ve Kameraman), Winfried Schumann (Yönetmen), Ulla Brit Horn (Bağımsız Film Yapımcısı), Ayten Akyıldız (Interforum Festival Program Yönetmeni)
Gala programları: 41. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na katılan filmler, Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda düzenlenecek gala programlarıyla sinemaseverlerle buluşacak. Gala Programlarını sinema yazarları Tunca Arslan ve Esin Küçüktepepınar yönetecek. Yarışma Filmleri ayrıca şehir sinemalarında da gösterilecek. Filmler, AKM Aspendos Salonu'nda ve şehir sinemalarından birinde İngilizce altyazılarıyla gösterilecek.
En iyi 10 Türk fimi: Festivalimizin her yıl yapılan etkinliklerinden biri olan Özel Gösterimler bölümünde bu yıl, Ankara Sinema Derneği tarafından yapılan anket sonucu belirlenen En İyi 10 Türk Filmi'ne yer verilecektir. Bu filmler; "Anayurt Oteli", "Masumiyet", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Umut", "Muhsin Bey", "Gelin", "Yol", "Sürü", "Susuz Yaz", "Uzak".
Retrospektif: Yeşilçam'ın usta yönetmenlerinden Memduh Ün'ün sinematografisini dönemsel olarak yansıtan 5 filmi AKM Perge Salonu' nda ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacaktır.
Belgeseller: Sinema Yazarı ve Yönetmen Rıza Kıraç'ın hazırladığı "Ömer Kavur'la Yola Çıkmak", Füsun Koyutürk'ün yapımcılığını ve yönetmenliğini gerçekleştirdiği TRT İstanbul Televizyonu'nca hazırlanan "Film Bitti", Gülşah Çelikel'in hazırladığı, dünyanın ilk kadın pilotlarından olan Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in yaşamını anlatan "Türk Kızı Gök Kızı Atatürk Kızı Sabiha Gökçen" adlı belgeseller 41. Festival kapsamında izleyicilerle buluşturulacak.
Açıkhava sinemaları: Şehrin 41 ayrı noktasında kurulacak Açık Hava Sinemaları'nda, son 10 yılın en iyi gişe yapmış filmleri gösterilecek. Gösterimler hepimiz için nostalji olmuş bir yazlık sinema havasında gerçekleşecektir.
Sergiler
Sinema Efemera'sı Sergisi: Agâh Özgüç'ün düzenlediği sergide sinemayla ilgili objeler sinemaseverlerin ilgisine sunulacak.
En İyi On Film Afiş Sergisi: Ankara Sinema Derneği'nin yaptığı anket sonucu belirlenen ve festival bünyesinde izleyici ile buluşacak 'En İyi On Türk Filmi'nin afişleri Agâh Özgüç'ün katkılarıyla sergilenecek.
Afiş Yarışması Sergisi: 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde düzenlenen Afiş Yarışması'na başvuran eserler arasından sergilenmeye değer görülen afişler bu kapsamda sunulacak.
O İsimler O Yüzler: Filmsan Vakfı ve Ali Sekmeç'in ortak çalışması sonucu gerçekleştirilecek sergide, 90 yıllık sinema tarihimize damgasını vuran 20 kadın oyuncumuzun 100 fotoğrafı yer alıyor. Bu oyuncular arasında Bedia Muvahhit, Cahide Sonku, Gülistan Güzey, Sezer Sezin, Neriman Köksal, Muhterem Nur, Belgin Doruk, Leyla Sayar, Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Selda Alkor, Sevda Ferdağ, Hale Soygazi, Müjde Ar, Gülşen Bubikoğlu, Perihan Savaş, Zuhal Olcay, Hülya Avşar bulunuyor.
Yıldızların Altında: Filmsan Vakfı ve Ali Sekmeç'in ortak çalışması sonucu gerçekleştirilecek Açıkhava Sergisi'nde, dünya sinemasının unutulmaya yüz tutmuş kadın yıldızlarının fotoğrafları sergilenecek. Greta Garbo'dan Elizabeth Taylor'a, Marilyn Monroe'dan Rita Hayworth'a bir çok kadın yıldızın fotoğrafları, şehrin farklı noktalarında sinemaseverleri selamlayacak.
Antalya Fotoğrafları Sergisi: Önder Kurt'un objektifinden, günümüz Antalyası'nın fotoğrafları sergilenecek.
Sanatın Tanrıçaları Resim Sergisi: Bu başlık altında Aysun Aksoy'un resimleri sergilenecek. Aksoy'un resimlerinde kullandığı film şeritleri, zaman faktörünü farklı doku ve desenler, günümüz dünyasında iç içe girmiş farklı kültürel değerleri, izleyiciye hissettirmek istemektedir. Sık sık işlediği kadın figürü değişen bu dünyada bireyin ve kadının yerini sorgulamamıza yol açmaktadır.
Film Bitti: Füsun Koyutürk tarafından hazırlanan sergide yaklaşık 150 adet obje, kıyafet ve fotoğraf yer alıyor.
Bir Sinema Sanatçısı: Fikret Hakan: Grafiker Sevim Doğru'nun hazırladığı Fikret Hakan fotoğraflarından oluşan sergi festival etkinlikleri arasında yer alacak.
"Abdülhamit Düşerken" ve "Cumhuriyet" Filmlerinin Kostüm Sergisi: "Abdülhamit Düşerken" ve "Cumhuriyet" filmlerinde oyuncuların giydiği kostümler; Altın Portakal Film Festivali bünyesinde çeşitli mekanlarda sergilenecektir.
3. Altın Portakal Fotoğraf Yarışması
Antalya Kültür Sanat Vakfı, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin birlikte düzenlediği ve büyük ilgi gören "Fotoğraf Yarışması"nın bu yıl 3.'sü organize edilecektir. Yarışmaya, foto-muhabirlerinin ve fotoğraf sanatçılarının, festival boyunca çekecekleri fotoğraflar katılacaktır.
Altın Portakal Kültür Yayınları
Altın Portakal Kültür Yayınları kapsamında bu yıl, son yıllarda Altın Portakal ödülü almış üç filmin, "Karşılaşma" (Ömer Kavur), "Güle Güle" (Zeki Ökten) ve "Salkım Hanımın Taneleri" (Tomris Giritlioğlu) adlı filmlerin senaryoları birleştirilerek kitap olarak basılacak ve festival konuklarına dağıtılacak.
Bu yıl, 'Festival Katalogları'na özel önem veren sinemaseverleri, farklı tarz ve konseptlerde hazırlanmış 3 katalog bekliyor. Bunlar; festivalde yer alan filmlerle ilgili bilgilerin yer aldığı "Executive Film Kataloğu", 2005 Avrasya Altın Portakal Uluslararası Film Festivali'ne odaklanan "Vizyon Avrasya Kataloğu", Antalya ve Altın Portakal üzerine yazıların ve görüşlerin yer aldığı "Antalya Özel Kataloğu".
Afiş Yarışması
41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin tanıtımında kullanılacak afiş belirlemek için düzenlenen Altın Portakal Afiş Yarışması'na bu yıl 150 afiş başvurdu.
Yarışmanın Seçici Kurul'unda Pınar Bingöl (Akdeniz Üniversitesi GSF), Yrd. Doç. Dr. Enis Tan (Süleyman Demirel Üniversitesi GSF), Ruhi ŞAHİN (Antalya Matbaacılar Derneği), İsmet Mirza Türkmen (Antalya Reklamcılar Derneği), Tarık Keskin (AKSAV Temsilcisi) yer aldı.
Yapılan değerlendirme sonunda Birinci 23456 rumuzuyla Özgür Aktaş, İkinci 12061 rumuzuyla Betim Bozkurt, Üçüncü 28292 rumuzuyla Aslı Es oldu.
Antalya 6. Uluslararası Sanat Ve El Sanatları Fuarı
Festival kapsamında, Atatürk Kültür Parkı Fuar alanı içerisinde yer alan fuar, dünyanın çeşitli ülkeleri ve Türkiye'nin farklı illerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Fuar kapsamında müzik dinletileri, halk oyunları gösterileri, fotoğraf sergileri ve dans yarışmaları yapılacaktır. Fuara 10 ülkeden 250 firmanın katılması beklenmektedir. (AD/YS)