Serbest eczacılar hükümetin ilaç indiriminden doğan zararı kendi üzerilerine yüklemesini protesto etmek için bugün kepenk kapattı. İstanbul Eczacı Odası (İEO) ilde eyleme katılımın tama yakın olduğunu açıkladı.
Öğle saatlerinde İstiklal caddesinde toplanan yaklaşık 3 bin eczacı Taksim'e yürüdü. İstanbul Tabip Odası, Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık-İş Sendikası da eczacılara destek verdi. İstanbul ve Marmara Üniversitesi eczacılık öğrencileri de eyleme katıldı.
İEO başkanı Semih Güngör, basın açıklamasında "Küresel kriz bahane edilerek sağlık ve ilaçta tasarruf etmek amacıyla uygulamaya konan düzenlemeler, hem biz sağlık meslek mensupları ve çalışanlarını yok oluşa sürüklüyor" dedi.
"Sorun 2004'te çıkarılan İlaç Fiyat Kararnamesi'yle başladı. İlaç fiyatları dövize endekslendi. Fiyatlar düşmeye devam etti. İlaçların ucuzlamasına karşın yüzde 500'lere varan oranlarda artan muayene ücretleri, ilaç fiyat farkları, katılım payları hastalarımızın ceplerinden daha fazla ödeme yapmasına yol açtı. Kamu ilaç harcamalarının beş yıldır katlanarak arttığı ülkemizde ilaç şirketleri son krizden büyümeyle çıktıklarını açıklarken eczanelerin içine sokulduğu çıkmaz son düzenlemelerle iflas anlamına gelmektedir. Hükümet, SSK ilaç fabrikasını kapatarak, ilaç tüketimini kışkırtarak ve ilaç fiyatlarını avroya endeksleyen 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi ile bugün sorunun ana kaynağı olan on milyarlarca dolarlık ilaç harcamasının yolunu açmış oldu."
"Hükümet insanları mağdur etmesin"
Öte yandan, eylem gününde hastaların mağduriyetini gidermek için nöbetçi eczane sayısı artırıldı. bianet'in Taksim İlkyardım Hastanesi civarında konuştuğu yurttaşlar, sağlık hizmetlerinden özellikle de katkı payından şikayet etti:
Ali İhsan Güven (inşaatçı): Genel sekreterlerini dinledim. Eczacıları haklı buluyorum. Stoklarından zarar etmesinler. Zaten bu krizde herkes kepenk kapatıyor, bir de onlar mağdur olmasın.
Mehmet Armağan (fizyoterapist): Sonuna kadar destekliyorum. Ücreti eczacıların kendi kar paylarından düşüyorlar. Vergilerden ya da ilaç firmalarından düşülmüyor. Devlet eğer halkı düşünüyorsa vergileri ve ilaçların alım fiyatlarını düşürsün. İlaçlarımızı tamamen kendimiz üretmeliyiz. İlaç fiyatlarında indirim, vergilerden düşülerek yapılmalı.
Çiler Demirdiş (ev hanımı): Zaten hem sigorta hem muayene ücreti ödüyoruz. Bari ilaçları indirimli alalım, fiyatların düşürülmesinin iyi olduğunu düşünüyorum.
Gönül Evren (sigorta emeklisi): Mağdur olmasalar böyle bir eylem yapmazlar. Fark eczacılara ödetilmemeli. Saçma sapan yerlere yatırım yapılırken sağlık yerinde sayıyor. Yine muayene parası ödüyoruz. Zaten ilaçların çoğu da sigorta kapsamı dışında tutuluyor, yazılmıyor. Hükümetin insanları mağdur etmemesi gerek. Umarım kısa sürede eczacılarla uzlaşmaya varırlar.(YC/EÜ)