* Fotoğraf: Wikimedia.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tonlarca asbestin yanı sıra pek çok tehlikeli atık barındırdığı gerekçesiyle Türkiyeli çevrecilerin, sendikaların ve meslek kuruluşlarının protestoları sonucu Türkiye karasularına girmesi durdurulan nükleer uçak gemisi São Paulo, Atlas (Atlantik) Okyanusu'nda batırılarak bertaraf edilecek.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'ye gelişi durdurulan ve Cebelitarık Boğazı'ndan geri dönen gemiye ilişkin Brezilya donanması bir açıklama yaptı.
Donanma, üç aydır kıyıdan uzakta olan geminin su aldığını ve batma riski altında olduğunu, bu nedenle de Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini söyledi.
Arındırılmış bölge
Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva'nın talebine rağmen, Deniz Kuvvetleri gemiyi Brezilya'nın münhasır ekonomik bölge sınırları içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve 5 bin metre derinlikte batırmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.
Donanmanın açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzakta ve denizaltı iletişim kablolarından arınmış olduğu da kaydedildi.
TIKLAYIN - Aslı Odman: "São Paulo gemisi yüzen bir tehlikeli atık"
São Paulo ve Türkiye'ye gelişinin durdurulması
2000 yılına kadar Fransız donanmasında Foch ismi ile görev alan São Paulo nükleer uçak gemisi, Brezilya tarafından satın alındı. Hizmet sürecinde yaşadığı sorunlar ve modernizasyon ihtiyaçlarının maliyet faturası kabarınca, 2017 yılında emekliye ayrıldı.
Eylül 2019'da uçak gemisinin gövdesinin satılması için ihaleye çıkıldı ve açık artırma için açılış bedeli 5.309.733,65 Brezilya Reali olarak belirlendi. İhale süreci Mart 2021'de tamamlandı.
São Paulo uçak gemisinin sökümü için Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Brezilya Çevre Bakanlığı'na verdiği 30 Mayıs 2022'li bir cevapla şartlı izin verdiği ortaya çıktı.
Geminin söküm işlerini 1.8 milyon dolar karşılığında tersanesi İzmir Aliağa'da bulunan Sök Denizcilik satın aldı.
Geminin 4 Ağustos'ta Türkiye'ye doğru yola çıkmak üzere Rio Limanı'ndan çıkış işlemlerine başlanması; Türkiyeli emek, meslek ve ekoloji örgütlerinin bir araya gelerek Aliağa'da bir miting düzenlemesiyle karşılık buldu.
Geminin İzmir'e gelmemesi yönünde aylarca verilen mücadele sonunda 26 Ağustos 2022'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, asbestli gemi São Paulo'nun sökülmek üzere İzmir-Aliağa'ya gelmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
4 Eylül günü Türkiye saati ile 20.51 sularında haritadan, geminin ilk kez geri dönüş manevrası yaptığı görüldü.
Gemi, 8 Eylül'de rotasını Brezilya-Rio de Janeiro'ya dönüş olarak güncelledi ve hızını artırdı. Mücadele sayesinde geminin Aliağa'ya gelişi durduruldu. (TY)