Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Şişli Bomonti’de “Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar”a yeni dönemi konu alan basın toplantısı düzenledi.
Oya Ayman’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda Buğday Derneği Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu pazarların geleceğine ilişkin sunum yaptı. Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan Ünlübay, “Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar Esnafı Komisyon Üyesi Ercüment Yıldırım ve Şişli Belediyesi Zabıta Amiri Mehmet Zeybek de toplantıda söz aldı.
Yeni dönem
Şehirlioğlu ve Ünlübay’ın verdiği bilgiye göre, pazarların yeni döneminde Buğday Derneği danışma pozisyonuna geçiyor. Çok sayıda paydaş bir araya gelerek ortak çalışma yürütüyor.
Yeni dönemde derneğin gönüllü olarak üstlendiği operasyonel sorumluluk, esnaf, türetici, belediye ve yine Buğday Derneği’nin de içinde bulunacağı komisyonlara devredilecek. Dernek yeni dönemde, Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar’daki sistemin denetimini ve pazarların sağlıklı gelişimi için danışmanlık yapacak.
Yıldırım: Yeni dönemde ekolojik ürüne ulaşım kolaylaşacak
Pazarlardaki üreticileri temsilen söz alan Yıldırım yeni dönemdeki çalışma koşullarının ekolojik ürünlerin kullanımının ve ürünlere erişilebilirliğin kolaylaşacağını belirtti:
“Ülkemizde yasalar ve yönetmeliklerden başlayan aşağıya doğru eksiklikler vardı ve bizler üretici, pazar esnafı olarak bunların sıkıntısını sürekli çektik, çekmeye de devam ediyoruz. Her şeyin başında lojistik problemi ve bunun içerisinde ürünlerin korunması sonra fiyatlandırılması karşımıza geliyor.
“Daha da önemlisi güvenli yani doğru gıdanın pazar alanına sokulması gerekiyor. Buğday Derneği'nin yeni dönemdeki ekolojik pazarlar üzerinde yaptığı çalışmayı bir süredir Şişli'deki ekolojik pazarda uygulamaya çalışıyoruz. Ancak üst komisyon olmadığı için biz bir anlamda yasamayı da yürütmeyi de bir arada yapmak gibi bir durumda kalıyoruz. Çakışıyor ve bir yerlerde tıkanıyor.
“Yeni dönemde bunlar ayaklar üzerine oturacak. Bizler açısından destekleyici bir çalışma ve artık hangi çerçeveye uymamız gerektiğini biliyoruz. Neleri yapmamız neleri yapmamamız gerektiğini bundan sonra işin içerisinde olan kişiler ve kesimler olarak hep birlikte üstlenmiş olacağız.
“Yeni dönemde denetim mekanizması direkt olarak pazar alanı içerisine girmiş oluyor. Pazarın bütün paydaşlarının bir araya gelerek hızlıca karar alıp yön bulduğu bir ortam oluşacak. Ekolojik pazarların böyle yönetilmesinin ekolojik ürünlerin kullanımına da katkısı olacak.
Zeybek: Pazarın organik imajını koruyacağız
Pazarlardan sorumlu Şişli zabıta amiri zeybek ise belediye olarak organik pazarların imajını korumak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi:
“Pazarlar zabıta müdürlüğüne bağlandıktan sonra ben bu görevde oldum. Buğday Derneği ile bu süre içerisinde çok yoğun çalışmalar yaptık. Biz belediye yetkilileri olarak pazarın organik imajının korunması amacıyla yoğunlaştık ve bunula ilgili etkin denetimler yaptık. Kuralları ihlal edenlerle ilgili idari işlemler yaptık.
“Organik pazarların Şişli'de olmasından, ilk burada açılmasından Şişli Belediyesi olarak gurur duyuyoruz.
“Biz kendi üzerimize düşen pazarın fiziki şartlarının düzeltilmesi noktasında da önemli çaba sarf ediyoruz. O imajın korunması ve geliştirilmesi bağlamında da Buğday Derneği ile çalışmalarımız her zaman devam edecektir.
2006’dan 2016’ya gelişen pazarlar
Buğday Derneği’nin verilerine göre Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar’ın 10 yıllık gelişimi şöyle:
- Tezgah sayısı 45’ten 307’ye
- Esnaf ve üretici sayısı 25’ten 73’e
- Alışveriş yapan insanlar birkaç yüz kişiden 5 binin üzerine yükseldi.
Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar hakkında
Ekolojik pazarlar projesi “ekolojik, sağlıklı, adil ve sürdürülebilir üretim-tüketim döngüleri oluşturma, güçlendirme ve katılım sağlama programı ile kamuoyunun bilgilendirilmesi ve örgütlenmesi” hedefiyle Buğday Derneği tarafından oluşturuldu.
Dernek bu kapsamda ilk pazarını 2006’da İstanbul Şişli’de kurdu. Sonrasında Kartal, Bakırköy, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Kayseri’de de Kocasinan ve Talas ilçelerine pazarlar kuruldu. (TP/EKN)