Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT), 12 Haziran genel seçimleri için gönderdiği 34 kişilik heyet, seçimlerin şeffaf ve güvenli bir ortamda yapıldığını açıkladı. Heyet, Türkiye'de seçimlerin iyi yönetildiğini ancak ülkenin demokrasisi için özgürlüklerini ilerletmesi gerektiğini kaydetti.
1992'den beri Türkiye'deki seçimleri teknik gözlemci olarak takip eden AGİT, bu kez ayrıca bir de siyasetçilerden oluşan kalabalık heyet gönderdi. AGİT Parlamenterler Asamblesini temsil eden 34 Avrupalı siyasetçi dört gruba ayrılarak seçim sürecini İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da izledi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, İstanbul'daki görevli parlamenterlerin Şişli'deki Saint Michel Lisesi'ni ziyareti kısa süreli bir gerginliğe neden oldu. Avrupalı parlamenterlere, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği ve Türkiye'nin her yerinde gözlem yapmalarına izin veren yaka kartlarını kuşkuyla karşılayan sandık başkanları ancak uzun süren telefon konuşmalarından sonra heyetin içeride bulunmasına izin verdi.
Hollandalı Hıristiyan Demokrat politikacı Coşkun Çörüz, dün gezdikleri onlarca okuldan sadece birinde sorun yaşadıklarını söyledi. Çörüz, "Herhalde bizim görevimizi bilmedikleri için dışarıdan müdahale yapıldığını sandılar. Seçim görevlilerine bizimle ilgili daha net bilgi verilse sorun çıkmazdı. Tek görevimiz seçimlerin şeffaf ve güvenli bir ortamda yapılıp yapılmadığına ilişkin rapor tutmak. Gittiğimiz sandıklarda da hiçbir sorun tespit etmedik" dedi.
"Gazeteciler otosansür uyguluyor"
Gözlemciler, Türkiye'de seçimlerin iyi yönetildiğini ancak ülkenin demokrasisi için "özgürlüklerin genişletilmesi gerektiğini" açıkladı. Seçim gözlemcileri, seçimlerin çoğulculuğu gösterdiğini, ancak Türkiye'de düşünce özgürlüğünün artırılması ve "siyasi baskıdan uzak bir medya oluşturulması" çağrısında bulundu.
AGİT Gözlemci Heyeti Başkanı Pia Christmas-Moeller, "Bazı gazetecilerle yaptığımız görüşmelerde otosansür örneklerine rastladık. Gazeteciler kendilerini güvende hissetmedikleri durumlarda otosansür uyguluyorlar" dedi.
AGİT gözlemci heyeti ayrıca, Türkiye'nin, çok sayıda partiyi parlamento dışında bırakan yüzde 10'luk seçim barajını da eleştirdi ve bu durumun parlamentonun temsil yeteneğini düşürdüğüne vurgu yaptılar. (AS)