Fotoğraf: Raşit Aydoğan / AA
Hükümet ile memur sendikaları arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınladı.
Görüşmeler sırasında memurlara 400 lira olarak verileceği açıklanan ikramiyenin bir şarta bağlandığı ve bütün memurların bu ikramiyeden yararlanamayacağı ortaya çıktı.
Remi Gazete’de yayınlanan sözleşmeye göre ikramiyelere yüzde 1 üyelik şartı getirildi. Yani toplam sendikalılar arasında yüzde 1 üyeyi bulamayan sendikaların üyelerine ikramiye verilmeyecek.
TIKLAYIN - Memura 2022'de yüzde 5+7, 2023'te 8+6 zam
Çelik: Sendika seçme özgürlüğüne aykırı
Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışma hayatı uzmanı Doç. Dr. Aziz Çelik, konuyla alakalı sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda, Memur-Sen’in imza attığı bu sözleşme hükmüne dava açılabileceğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:
“Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan toplu sözleşmede Memur-Sen ve hükümet yeni bir skandala imza attı. Yüzde 1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri cezalandırıldı. 23. maddeye göre; toplu sözleşme ikramiyesinden, sadece kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri yararlanacak.
“Böylece üye sayısı hizmet kolundaki memurların yüzde 1'ini aşmayan sendikaların üyeleri, 2022'de 400 liraya çıkacak olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Eski toplu sözleşmelerde, toplu sözleşme ikramiyesinden ayrımsız bütün sendika üyeleri yararlanıyordu.
"Dava açılmalı"
“Bu durumda, üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memur yararlanamayacak. Böylece sendika tekeli teşvik edilirken sendika seçme özgürlüğü, toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu.
“Memur-Sen, toplu sözleşmeden sadece kendi üyelerinin yararlanmasını savunuyor. 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’yle sendikal ayrımcılık yolunda ilk adım atılmış oldu. Bu durum, Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve sendika seçme özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerine aykırı.
“Toplu sözleşme ikramiyesi, memurların sendika aidatlarını karşılama işlevi görüyor. Böylece küçük sendikalara üye memurlar istifaya zorlanmış olacak. Toplu sözleşme ikramiyesinden sendikal ayrımcılık nedeniyle yararlandırılmayan sendika üyeleri dava açmalıdır.”
Pazarlık süreci
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ile hükümet arasında 4,2 milyon kamu emekçisi ile 2,2 milyon kamu emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlamıştı.
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 ve iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebiyle oturmuştu.
Fakat sendika temsilcileri 2022'nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zamda hükümetle anlaşma sağlamıştı. (HA)