Fotoğraf: AA
COVID-19 sürecinde İstanbul'un Farklı Yerlerinde Çocukların Haklarına Erişimi raporunun Eğitim Hakkını odağına alan son çalışması yayınlandı.
Rapor, Tarlabaşı Toplum Merkezi, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Small Projects Istanbul'un ortak çalışmasıyla hazırlandı.
Raporun Sonuç bölümünde şu bilgiler yer aldı:
"COVID-19 salgını olmasaydı okul öncesi eğitime dahil olabilecek çağda olan çocukların, okul öncesi eğitime başlayamadığı tespit edildi. Okul öncesi eğitimin çocuk gelişimi açısından önemi açık olmakla birlikte çocuğun yüksek yararının gözetilerek korumanın sağlanmasına dönük etkisi de çok büyüktür.
"Ekonomik koşulların eğitim hakkının yaşama geçmesi önünde engel oluştururken, çocuklara yeni sorumluluklar da yüklediği izlendi. Çocukların okula devamının takibinin zorlaştığı bu süreçte, ekonomik ve sosyal nedenlerin çocukları ev dışında çalışma yaşamına yönelttiği veya evde kalan çocuklara ev içinde yeni sorumluluklar tanımladığı gözlendi. Ev içi sorumlulukların en fazla kız çocuklarının üzerinde olduğu görüldü.
"Özel önlemlerle desteklenmesi gereken çocuklar düşünüldüğünde çocukların eğitim yoluyla yaşama geçen hakları eğitim hakkının çok ötesindedir. Çünkü; "Her evde, çocuğun temel ihtiyaçları tam olarak sağlanamayabilir; ama okul, tüm çocuklara psikososyal destek sağlar. Her evde bir bilgisayar ya da bir çalışma masası olmayabilir; ama her okulda tüm çocukların derse katılması için derslikler vardır.
"Her evde işler yolunda gitmeyebilir, çocuklar evde yalnız kalabilir, ihtiyaçları giderilemeyebilir ya da daha ciddi risklerle karşı karşıya kalabilir; ama her okulda çocukların ihtiyaç duyduğunda destek isteyebileceği öğretmenleri vardır."
Telafi sınıfı oluşturulmalı
Raporun Öneriler bölümünde uzaktan eğitimden yüz yüze eğitime geçiş süreci ile ilgili ise şöyle deniyor:
- Uzaktan eğitim sonrası yüz yüze eğitime geçişte öğrenciler arası farklılıkların giderilmesi için öğretmenleri ve öğrencileri destekleyici uygulamalar başlatılmalı.
- İhtiyaç tespiti yapılarak yetiştirici sınıf/telafi sınıfları oluşturulmalı.
- Çocukların okula dönüş ve COVID-19 sürecinde yaşadıkları psikolojik zorlukları azaltmak, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle etkileşimlerini artırmak için psikososyal destek alması sağlanmalı.
- Uzaktan eğitim sürecinden uzak kalan çocuklar da gözetilerek öğretmenlerin, müfredatlarını esnetmelerine fırsat yaratılmalı.
- Çocukların akranlarıyla etkileşimin desteklenmesi için yaz aylarında okul bahçeleri oyun amaçlı çocuklar ve öğretmenlerin buluşması için açık olmalı.
- Okulu terkleri ve uzun süreli devamsızlıklar takip edilmeli, erken müdahale programları hayata geçirilmeli.
(AÖ)