*Fotoğraf: Barınamıyoruz Hareketi'nin Twitter hesabı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, yüz yüze eğitime geçilmesi ve yeni kayıt dönemi nedeniyleüniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma ve yurt sorunununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Orhan Işık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtları fiyatlarının yüksekliği ve kapasite yetersizliği gibi nedenlerle üniversite kazanan bazı öğrenciler kayıt yaptıramıyor veya kayıt yapsa dahi okuluna devam edemiyor. İki üniversite öğrencisi olan bir kamu görevlisinin veya bir üniversite öğrencisi olan asgari ücretli birinin mevcut barınma giderleriyle öğrenci okutması neredeyse mümkün değil. Ev kiralarının yüksekliği öğrencilerin ortak ev kiralama imkanlarını da kısıtlıyor" ifadelerini kullandı.
8 milyon öğrenciye 800 bin kapasite
Orhan Işık, 8 milyona yaklaşan üniversite öğrencisine karşın KYK yurt kapasitesinin 800 bin kişiyi bulmadığını belirtip "Yurt kapasitelerinin bu kadar düşük olması yoksul hanelerdeki öğrencilerin eğitime erişimini olumsuz etkiliyor. Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olunmaması. Yurt ve barınma imkanlarının geliştirilmemesi durumunda yüz binlerce öğrencinin eğitim hakkından mahrum kalacağı bilinmeli" dedi.
Orhan Işık'ın Özer'in yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
- 2021-2022 eğitim yılı için toplam yüksek öğrenim öğrenci sayısı ve KYK yurtlarına başvuran toplam öğrenci sayısı kaçtır? Başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir? Yerleştirilenlerin cinsiyet dağılımı nasıldır? Yerleştirilme kriterleri nelerdir?
- Türkiye'de yüksek öğrenim öğrencilerinin kalabileceği yurt sayısı ve yurt kapasitesi kaçtır? Bu yurtların kamu ve özel ayırımı nasıldır? Kamu ve özel yurtlar arasında fiyat farkı ortalama olarak ne kadardır? Yurt fiyat denetimleri nasıl yapılmaktadır?
- Yurt yerleştirme süreçlerinde ayrımcılık, kayırmacılık ve torpil vakalarının önlenmesi amacıyla hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir?
- Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için alternatif barınma imkanlarının sağlanması amacıyla hangi çalışmalar yürütülecektir?
- Yurt imkanı sağlanmayan öğrencilere "kira destek bursu" verilmesi yönünde bir çalışmanız mevcut mudur? Ev kiralayan öğrencilere yönelik hangi destekler sunulmaktadır? Ev kiralayan öğrencilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hangi çalışmalara yapılmaktadır?
- Türkiye'de 2015-2021 yılları arasında üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı kaçtır? Üniversite terk nedenleri içerisinde "barınma koşullarının sağlanmasının etkisi" üzerine bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Bu kapsamda Türkiye'de yurt ve barınma imkanı sağlanmadığı için üniversite eğitimine devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır?
- Türkiye'de tarikat ve cemaatlere ait olmayan bağımsız özel yurtların arttırılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir. Tarikat ve cemaat yurtları mali ve idari açıdan nasıl denetlenmektedir? Bu yurtlarda istismar, taciz vb. vakaların önlenmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?
- Türkiye'de yurtların bölgesel dağılımı sayı ve kapasite yönüyle nasıldır?
(DŞ)