Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), kamu kesiminde çalışan işçilerin maaş artışlarıyla ilgili hükümetin uzlaşmaması üzerine, yarın (7 Temmuz) bir saatliğine çalışmama hakkını kullanacak.
Eylemi memur sendikaları konfederasyonları KESK ve KAMU-SEN de destekliyor. İşçi sendikaları konfederasyonlarından HAK-İŞ ve DİSK de eylemi desteklediklerini açıkladı.
"Hükümetin Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerindeki uzlaş tutumunu protesto etmek üzere" kamu emekçileri 08:30-09:30 arasında çalışmayacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerin sürdüğü sırada, partisinin Sakarya kongresinde yaptığı konuşmada "Greve gideceklerse buyursun greve gitsinler, gücümüz neyse bunu vereceğiz" demişti.
Bu sözleri "Eylemse eylem, grevse grev" diyerek yanıtlayan TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu'ysa grevin son kozları olduğunu, bu eylemleri kendilerini daha iyi anlatabilmek için yaptıklarını söylüyor; "Bizi eylemlerimizle anlamazlarsa, eylemlerimizle de sesimizi duymazlarsa, elbette ki davullarla, zurnalarla grevlerimize başlayacağız" diyor.
"Başbakan rest çekeceği yeri şaşırdı"
Memurların toplu iş görüşmelerinde her yıl hükümetle masaya oturan KAMU-SEN'in başkanı Bircan Akyıldız, "Başbakan'ın çözüm üretici bir yaklaşım sergilememesi tüm çalışan kesimi olduğu gibi, bizi de üzmektedir. Başbakan rest çekmesi gereken yerleri şaşırmaktadır. Uzlaşmaz tavrını ve restleşmeye giden ifadelerini sadece çalışanlara karşı göstermesi talihsizliktir" diye açıklama yaptı.
TÜRK-İŞ yetkilileri, yarınki eylemde Ankara TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nün önünde olacak.
Uzlaşma olmazsa grevler 30 Temmuz'da başlayacak
bianet'in TÜRK-İŞ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, zaten 90 bin işçi için alınmış grev kararı bulunuyor. TÜRK-İŞ yetkilileri uzlaşma sağlanmazsa grevlerin 30 Temmuz'da başlayacağını bildirdi.
TÜRK-İŞ'in yürüttüğü görüşmeler, kamudaki 270 bin işçiyi ilgilendiriyor.
İşçiler ne istiyor?
TÜRK-İŞ'in verdiği bilgiye göre, kamu kesimindeki işçiler yılın başında aldıkları net maaşı yıl sonunda da alabilmek istiyor. Bu maaş, yıllık brüt maaş hesabı, sigorta ve vergi kesintileriyle, yıl sonunda düşüyor. Ayrıca enflasyonun etkisi de maaşları düşürüyor. Yetkililer bunu, "Yılın başında 100 lira alan işçinin maaşı, yaklaşık olarak temmuzda 94'e, aralıkta 90'a düşüyor" diye örneklendiriyor.
TÜRK-İŞ'in bu talebi, yaklaşık yüzde 12'lik bir maaş artışı anlamına geliyor. Hükümetse, altıncı ay için yüzde 3, ikinci ay için yüzde 4 artış öneriyor.
"Bu para yaşamak için"
TÜRK-İŞ bu süreç için "Bu mücadele ekmek mücadelesidir. Yani eve giren paranın, sofraya konan yemeğin mücadelesidir. Çocuklarımızı okula gönderebilmenin, hastalarımıza ilaç alabilmenin, ev kirası ödeyebilmenin, gaz alabilmenin, elektrik, su faturalarını ödeyebilmenin mücadelesidir" diyor. (TK)