Kadıköy'de, KESK Başkanı Sami Evren 'in yaptığı kısa açıklamadan sonra, kamu emekçileri saat 13.00'te " Sahte Sendika Yasasına Hayır " pankartıyla yürüyüşe geçtiler.
Kortejin önünde KESK Başkanı Sami Evren, KESK Eski Başkanı Siyami Erdem , DİSK Başkanı Süleyman Çelebi , ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras , DİSK Eski Başkanı ve DSP İstanbul milletvekili Rıdvan Budak kol kola girerek, yürüyüşe başladılar. DSP'li Budak, arkasındaki sıralarda "Kurt, kuş , arı, kahrolsun IMF iktidarı", "IMF uşağı hükümet istifa" sloganları atılırken, vakur ifadesiyle yürüyüşünü sürdürüyordu.
Kamu emekçileri, Söğütlüçeşme'de polis tarafından durdurularak, burada yarım saat kadar bekletildiler. Bu sırada eylemciler, "Çetelere kıyak, emekçiye barikat", "Yüklen emekçi kazanacağız", "İşte direniş, işte KESK", "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz!", "Ne IMF, ne Derviş, genel grev, genel direniş" şeklinde sloganlar attılar.
Memurlar, Kartal'dan sonra Gebze, Kocaeli , Bursa ve Eskişehir 'e uğradıktan sonra Cumartesi sabahı(26 Mayıs) Ankara'da olmayı planlıyorlar.
Yürüyüş boyunca çevredeki binalardan, gelip geçen arabalardan ve dükkanlardan yürüyüşçülere bakan insanlar, alkışları ve gülümseyişleriyle kamu emekçilerine destek verdiklerini belirtiyorlardı.
Hepinizin sonu Fujimori!
Her KESK eylemine yeni sloganlarla gelen Eğitim-Sen 7 Nolu şube yöneticisi Mehmet Ali Ataman, bu kez de kitleyle birlikte soru cevap şeklinde atılan şöyle bir slogan bulmuştu:
Peru'da IMF politikalarını uygulayan kim?
Fujimori!
Peru Halkını yoksullaştıran kim?
Fujimori!
Hesap tutmayınca bavulunu alıp Japonya'ya kaçan kim?
Fujimori!
Yollar yürümekle aşınmaz diyen kim?
Demirelmori!
Her kararı imzalayıp 'içime sinmiyor' diyen kim?
Ecevitmori!
Sonra hep beraber:
Hepinizin sonu Fujimori!
Halkın desteği memurlara moral verdi
Eğitim-Sen Tarsus Şube temsilcisi Müzeyyen Duman , yürüyüş boyunca gördükleri insanların tepkisine çok seviniyordu:
"Biz hep yürüyoruz, ama ilk kez bu kadar olumlu tepkiler görüyorum. Önemli olan bize el sallayarak, alkışlayarak, korna çalarak destek veren insanları da harekete geçirmek" diyor.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Olcay Kanlıbaş da, "Eylem coşkulu geçiyor. Bu performansla beş günün iyi geçeceğini düşünüyorum. Bu kitle çok kararlı bir kitle" diyor.
"Yasa geri çekilene dek oturmalıyız"
Enerji Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Rıfat Uysal ise eylem planını yetersiz buluyor. Uysal, "Aynı yasa 1988 yılında da çıkarılmak istendi. O zaman 4,5,6 Mart'ta Ankara'da her gün eylem yaptık. Yasa tasarısı geri çekilene kadar oturma eylemi kararı aldık. Ankara'da Yüksel Caddesi'nde oturduk. Üzerimize gaz bombaları attılar, panzerlerden su sıktılar, ama direndik. Bu kez de aynısını yapmalıyız" diyor.
Uysal, bu fikri Enerji Yapı Yol Sen olarak, Genel Temsilciler Kurulu'nda önerdiklerini, ancak kabul edilmediğini söylüyor.
Halkevleri temsilcisi Zeynep Çelik de, bu yasa tasarısına karşı verilen mücadelenin sendikalar açısından varlık, yokluk meselesi olduğunu söyleyerek, "Bu yüzden memurlar her türlü zorluğu ve mücadeleyi göze almak zorunda" diye konuşuyor.(YV)
Kamu memurları
>Saat 13.30: Memurlar "sendikal haklar" için uzun yürüyüşe başladı.
İstanbul - Ankara etabı için bugün saat: 13.00'de Kadıköy İskele Meydanı'ndan yürüyüş konvoyu hareket etti. 500 kişilik topluluk yürüyüşe başlamadan önce Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren bir konuşma yaparak şöyle dedi:
"On bir yıldır verdiğimiz mücadeleden ders almamışlar. Yasakları kalıcı hale getiren anti-demokratik bir yasa çıkartmak istiyorlar. Kamu emekçileri buna izin vermeyecektir."
Yürüyüşçüleri Ankara'ya uğurlamak için, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel , KESK eski başkanı Siyami Erdem, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi , , Kadıköy İskele Meydanı'na geldi.
Yürüyüş korteji Söğütlüçeşme'ye doğru ilerliyor.
Polis Barikatını aştılar
Saat 15.00: KESK üyesi memurlar, Kadıköy İskelesinden Altıyol üzerinden Söğütlüçeşme'ye geldi. Burada polis yola barikat kurdu. Yaklaşık 30 dakikalık pazarlıktan sonra yeniden yürüyüşe izin verildi.
Kuyubaşı'nda Emlakbank personeli dışarı çıkarak alkışlarla destek verdiler.
Memurlar Ziverbey caddesi boyunca ilerliyor.
Saat 15.30: Yürüyüş kolu önlerinde KESK Genel Başkanı Sami Evren olduğu halde Sahra-ı Cedid durağına vardı.
Burada polis "yol" uyarısı yaptı:
"İlerde yol çalışması var, nasıl geçeceksiniz?"
KESK yöneticileri de " biz geçeceğimiz yolu biliriz" dediler.
Destek kornaları
Saat 16.30: Sahra-ı Cedid durağından İnönü Caddesi'ne yönelen kamu emekçileri, E-5 Karayolu'na çıktı.
Yürüyüş konvoyu E-5'te polis engeliyle karşılaşmıyor. Özel otomobiller, minibüsler ve otobüsler zaman zaman kornalarla yürüyüşçülere destek veriyor.
Destek için gelen "protokol", yürüyüş kolundan ayrıldı.
Kortej bu akşam Kartal'a varmayı amaçlıyor.
Niçin Yürüyorlar?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde bulunan Kamu Çalışanları Sendikaları Kanunu tasarısında"Toplu Sözleşme" ve "Grev" hakkı bulunmuyor .
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tasarının bu haliyle yasalaşmasına karşı çıkıyor. KESK, kamuoyuna sesini duyurabilmek için, geçen hafta bir dizi eylem kararı almıştı.