"İfade özgürlüğü" ve "uzun gözaltı" ilkelerinin çiğnendiğine karar veren AİHM, Türkiye'yi 4 bin Euro'su masraf, 10 bin Euro ise manevi tazminat olmak üzere toplam 14 bin euro ödemeye mahkum etti.
Yurttaş'a gözaltı de "bölücülük" cezası
27 Mayıs'ta kararını açıklayan mahkeme, ifade özgürlüğüne ilişkin kararında, cezanın "eyleme göre orantısız ve demokratik toplumlarda gereksiz" olduğunu bildirdi.
Anaya Mahkemesi, bölücü faaliyetlerin odağı olduğu gerekçesiyle DEP partisini Haziran 1994'te kapatmıştı. Bir başka DEP milletvekiliyle Savcılığa giden Yurttaş, 1 Temmuz'da gözaltına alındı. İfadesi alınmadan 5 gün gözaltında tutulan Yurttaş, 12 Temmuz'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
"Bölücülük" iddiasıyla yargılanan Yurttaş, partisi adına veya şahsi konuşmaları nedeniyle 14 ay hapse mahkum edildi.
Gözaltı "uzun", hapis "gereksiz"
Yurttaş'ın ifadesiz 5 gün gözaltında kalmasıyla ilgili tam bir tecrit altında tutulmadığını savunan mahkeme, kişiliğine tesir edecek bir durum yaşanmadığını kayda geçerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "onurkırıcı ve insanlıkdışı muamele yasağı"nı düzenleyen 3.maddesinin ihlal edilmediği sonucuna vardı.
Ancak mahkeme, Yurttaş'ın gözaltına alındıktan 11 gün sonra Hakim karşısına çıkarıldığına dikkat çekerek oybirliğiyle "uzun gözaltı yasağını" düzenleyen AİHS'nin 5. maddesinin 3. bendinin ihlal edildiği sonucuna vardı.
Savunma haklarının kesin şekilde ihlal edildiğinin söylenemeyeceğini bildiren AİHM, Türk siyasi hayatının bir aktörü olarak mahkum olan Yurttaş'ın "düşünce ve ifade özgürlüğünün çiğnendiğine" karar verdi. (EÖ/BB)