Yurttaş Girişimi ve Barış Girişimi 21 Ekim'de yapılacak referandumda "Hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı.
"Referandumu protesto etmek için, sandık başına gitmemenin, referanduma hiç katılmamanın doğru değil, demokratik parlamenter rejime sahip çıkmanın en doğru ve sağlıklı yolu referandumda 'Hayır' oyu kullanmak."
"Cumhurbaşkanlığı seçim krizinin faturası bugüne kesilmesin"
Yurttaş Girişimi ve Barış Girişimi herkesi "Hayır" demeye çağırdıkları açıklamada bu taleplerini şöyle gerekçelendiriliyor:
- Türkiye'nin uzun yıllardır uyguladığı “parlamenter rejim” den sapma gösterilmesini değil, demokratikleştirilerek devam etmesini istiyoruz.
- Siyasi partiler arasında yaşanmış olan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizinin gerekçe gösterilerek, duygusal tepki ürünü bölük pörçük birkaç anayasa maddesi değiştirme girişiminin, Türkiye'ye ve demokrasiye hiçbir yararı olmadığını biliyoruz.
- Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin de mümkün olduğunu, ancak halkın seçtiği Cumhurbaşkanının, yetkileri ve sorumluluklarıyla bir kurum olarak yeniden ve bütün olarak ele alınması gerektiğini, sadece seçime ilişkin bir düzenlemenin yarar getirmeyip, tersine krizi ve karmaşayı büyüteceğini düşünüyoruz.
- Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde yaşanan krizin faturasının ve hesabının bugüne taşınmasını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki, yakın geçmişte yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, her demokratik rejimde olması gerektiği gibi, erken seçime gidilerek çözüldü ve parlamenter demokratik sistem içinde 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
- Bir yandan yeni bir anayasa süreci başlatılmış olmasına karşın, diğer yandan sanki yaşamsal ve ivedi bir sorunmuş gibi anayasanın birkaç maddesinde değişiklik yapma ve bunu referanduma sunma girişimi ciddiyetten uzak.
- Referanduma sunulan anayasa değişiklikleri konusunda, kamuoyunun yeterli derecede bilgilendirilmediğini, bilinçli bir tercihin söz konusu olamayacağını, bu durumun demokratik anlayışla bağdaşmadığını düşünüyoruz.
- Siyasi partilerin eskiden kalma hesaplaşmasının, “Referandum” görüntüsü altında sürdürülmesinin mali ve hukuki yönden de yanlış olduğunu söylüyoruz. Referandum süreci için şimdiye kadar harcanmış olan paranın zaten heba edilmiş olduğunu, hiç değilse daha fazlasının heba edilmemesini talep ediyoruz. (GG/NZ)