Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurt idare ve işletme yönetmeliğinde yaptıkları değişiklikler bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Yurda başvuru ve barınma koşullarına sürekli bir işte çalışmama ve sürekli geliri olmama şartı getirildi. Tatil dönemlerinde geçici olarak dört ayla kısıtlanan çalışma şartı hem okuyup hem çalışan öğrencileri engelleyecek.
Basın, sosyal ve görsel medyada yurt öğrencileri ile kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak ise kınama cezası kapsamına girdi.
Başvuru ve barınma şartları
Örgün eğitim
Yurda başvuru ve barınmak için “örgün eğitim veren bir yüksek öğretim kurumuna” kayıtlı olma şartı getirildi. Örgün eğitim öğrencilerin, eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları eğitim-öğretim türünü kapsıyor. Daha önce bu şart "Bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı olmak" şeklindeydi. Değişiklikle açık öğretim fakülteleri öğrencilerinin yurtta kalma şansı kalmıyor.
Yurda başvuru için ailesinin şehir dışında ikamet etmesi maddesine büyükşehir belediyeleri düzenlemesi eklendi. Büyükşehir belediyeleri sınırlarındaki yurtlara, ailesinin ikamet durumuna göre başvuru alınabilecek yerleşim yerleri kurumca belirlenecek. İstanbul örneğinde Kartal'da oturan birinin İstanbul Üniversitesi'nde okuması nedeniyle yurtta kalmak istemesi bu düzenlemeye alınabilir.
Çalışma
Yurda başvuru ve barınma şartlarına iki madde eklendi. Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması şartı getirildi.
Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmama şartı da yurda başvuru ve barınmanın şartlarından.
Yurt ücreti
Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilecek, en geç ayın son günü saat 21.00’a kadar banka aracılığıyla ödenecek. Kayıt olunan ay ile kayıt sildirilen ayda ise günlük ücret hesabı yapılacak. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti de alınırken kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilecek.
Kayıt olunan ay ile kayıt sildirilen ayda ise günlük ücret hesabı yapılacak. Bir ay 30 gün üzerinden hesap edilecek. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınırken kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilecek.
Yaz okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ücretini ödemeye devam edecek. Artık yıl öğrencileri yurt ücreti ve depozitoyu yüzde 50 fazla ödeyecek.
Yurt ücretini ayın son gününe kadar ödemeyen öğrencinin yurt ücreti takip eden ayın ilk işgünü depozitosundan kesilecek. Depozitosunu tamamlaması için ayın 10’u mesai bitimine kadar süre verilecek. Bu sürenin sonunda depozitosunu tamamlamaz ise bu günlerin ücreti de depozitosundan kesilerek kaydı silinecek.
Yurdun olağanüstü kapatılması
Yurdun bulunmasına esas üniversite veya birimin faaliyetine son vermesi ile yurttaki öğrencilerin bu yönetmelik hükümlerine açık, aykırı davranışta bulunmaları yurdun olağanüstü kapatılma gerekçeleri arasına girdi.
Yurtlardaki küçük işletmecilerde aranan ilgili meslek kuruluşlarına veya ticaret odasına kayıtlı bulunma şartı kaldırıldı. (BK)
* Yönetmelik değişikliğini görmek için tıklayın.