Fotoğraf: Gaziantep Ümmü Gülsüm Kız Öğrenci Yurdu( kykyurtlar.com)
Üniversitelerin açılmasıyla yurt ve kira fiyatlarının pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma sorununa “Barınamıyoruz Hareketi” ile dikkat çeken üniversiteliler Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde eylemlerde bulunmuştu. Birçok üniversite öğrencisi hala barınma sorunu yaşarken, Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda kalan öğrenciler ise yurt koşullarının kötü olmasından şikayetçi.
TIKLAYIN- Gençlik ve Spor Bakanlığı: 183 bin 934 öğrenci açıkta
Gaziantep Ümmü Gülsüm Kız Yurdu ve Sinop Seyyid İbrahim Bilal Kız Yurdu’nda barınan iki üniversiteli genç, yüksek yurt ve yemek ücretlerine, kötü porsiyon ve yetersiz yemeklere ilişkin bianet’e konuştular, kaldıkları yurtlardaki insani olmayan koşullara dikkat çektiler.
TIKLAYIN- "650 TL bursum var, 325 TL'si KYK yurduna gidiyor"
"Porsiyonların küçültülmesi”
Gaziantep Ümmü Gülsüm Kız Yurdu’nda kalan ve ismini vermek istemeyen hemşirelik 4. sınıf öğrencisi, geçtiğimiz günlerde yurt koşullarını protesto ettiklerini anlatıp ve taleplerinin neler olduğunu şöyle sıraladı:
“KYK Yurdu olması nedeniyle bizlerden 450 TL gibi bir ücret alınıyor. 650 liralık öğrenim kredimin, 450 lirasını yurda veriyorum ve benim gibi aldığı krediyi yurt ücretine veren çok fazla öğrenci var. Fakat yurt koşulları inanılmaz zorlayıcı. 3 Kasım 2021 günü gece 2’de yurt öğrencileri olarak camlara çıkıp sesimizi duyurmaya çalıştık. En temelde yemek fiyatlarının çok yüksek olması ve bunun karşısında porsiyonların küçültülmesi bizleri fazlasıyla usandırdı. Bunun dışında yemeklerin soğuk ve özensiz sunulması da başka bir sorun.
"Yurtlarda sabah 6 liralık, akşam ise 13 liralık yemek yeme hakkımız var. Aldıklarımız belirlenen fiyatın üzerinde olunca üzerine para ödüyoruz. Fiyatlar artmış, porsiyonlar azalmış durumda. Yemek ve ücretler arasında doğru bir orantı yok diyebilirim.
Bu yurtta kalan öğrenciler olarak öncelikli olarak barınma ve beslenme hakkımızın insani şekillerde giderilmesini istiyoruz. Bu bir lütuf değil, en doğal hakkımız!”
“Yurtta telefon çekmiyor”
Sinop Seyyid İbrahim Bilal Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan başka bir üniversite öğrencisi de internet sorunundan temizliğe, yurtların kalabaklığına birçok soruna şöyle değindi:
“Benim kaldığım yurt biraz şehir dışında ve telefon çekmiyor. Haliyle kendi hattımıza tanımlı interneti de kullanamıyoruz. Uzaktan derslerimiz var ve interneti dönüşümlü bir şekilde kullanarak katılım sağlayabiliyoruz. Ciddi bir temizlik sorunu da mevcut. Temizlik yapan personeller de varolan iş yükünden dolayı pes ettiklerini söylüyorlar. Bununla birlikte kaldığım yurt 2500 kişilik ve bir tane parmak okuyucu var. Yurttan çıkmak için bile sıra bekliyoruz. Özetle yemek yemek için, yurttan okula gitmek için, çamaşır yıkamak için sıra bekliyoruz. İnsanın en temeli htiyaçları için dahi sıra beklemesi çok kötü bir durum.”
Bu taleplerini yetkilerle konuşarak dile getirdiklerini söyleyen üniversiteli genç şunları ekledi:
“En temel hakkımız olan barınmaya ilişkin taleplerimizi yurt yetkililerine ilettik. Maalesef yapılması gerekenleri bir lütuf olarak sunan görevliler var yurtta. Yatak sayılarını arttırdık deyip diğer sorunları görmezden geliyorlar. En nihayetinde tüm bu sorunların çözülmesi için yapıcı ve insani bir iyileştirme bekliyoruz.”
Öğrencilerin ev tutabilmesinin imkanı yokYükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 15 Ağustos'ta örgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla birlikte üniversiteye yeni giren ve halihazırda üniversitede okuyan gençler kiralık evlerin fahiş fiyatta olması, yurt zamları, çoğu yurdun kampüse uzak olması, tüm bunların yanı sıra yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması yani talebi karşılayamaması, apartların da aynı şekilde ücretlerini artırması gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından kira fiyatları son bir yıla göre İstanbul'da yüzde 80, Ankara'da yüzde 55, Izmir'de yüzde 49, Muğla’da yüzde 51, Aydın'da yüzde 54, Antalya'da yüzde 40 arttarken; Nevşehir, Muş ve Batman'da bu oran yüzde 60'a, Bursa, Konya, Erzurum ve Samsun'da yüzde 50'ye vardı. Ev koşullarına göre somut kriterlere göre yapılacak değerlendirmelerle kira fiyatları denetlenmeden, öğrencilerin kaldığı evlere maddi destek sağlanmadan, bu evlere dair yıllık yapılacak kira zam oranı düşürülüp sabitlenmeden öğrencilerin bu artışlarla beraber ev tutabilmesinin ise imkanı yok. KYK ödemeleri yetersizT.C. Milli Eğitim Bakanlığı örgün Eğitim 2020-2021 İstatistikleri'ne göre Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören öğrencilerden 969 bin 237'si geri ödemeli devlet kredisi, 447 bin 554'ü burs alıyor. Yurt çıkabilen öğrenciler için KYK yurtlarının ücretleri aylık 230 TL'den 390 TL'ye kadar değişiyor. Bu ücretler, aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının yarısına denk gelirken, depozito miktarı ile beraber bu denklik tamamına ulaşıyor. Yurda çıkamayan öğrencilerin ise eve çıkabilme imkanı yok. 8 milyon öğrenciden 700 bini yurttaT.C. Milli Eğitim Bakanlığı örgün Eğitim 2020-2021 İstatistikleri'ne göre Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon öğrenciden sadece 700 bini KYK yurdunda kalabiliyor. Istanbul'da en kötü koşullara sahip özel yurt ücreti aylık 1250 TL iken bu miktar 8 bin TL'ye kadar ulaşıyor. Aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının en az iki katına denk gelen özel yurt ücretleri yurdun tamamında yerel piyasaya göre benzer şekilde fahiş seyrediyor. KYK yurtlarında yer bulamayan yaklaşık 7 milyon 300 bin öğrencinin ise sadece son bir yılda Türkiye ortalamasında yüzde 40, bazı bölgelerde yüzde 3001e varan kira arttışları ile beraber KYK kredi/bursu dışında başka bir maddi destek olmadan eve çıkabilmesinin imkanı yok. |
(AE/NÖ)