Pasaport, vize masrafları zaten yeterince fazlayken bir de havaalanında son dakikada "ayak çıktı" parası niyetine yurtdışı çıkış harç puluna 15 lira vermek her seferinde "Bu ne içindi ki şimdi" sorusunu sordurur. Bu harcı TOKİ'ye ödüyoruz.
2001'de 70 lira olan yurtdışı çıkış harç pulu 2007'de 15 liraya indi; alınan harçlar Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) aktarılıyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Isparta milletvekilli Süreyya Sadi Bilgiç ve dokuz AKP'li vekil, yurtdışına çıkış harç pulunun yüzde 33 zamla 20 lira olmasını teklif etti.
Gerekçe: Gürcistan'a ülkeye yakışmayan davranışlarla gidiyorlar
Teklifin gerekçesinde, 2010'dan beri Gürcistan ile Türkiye arasında sadece kimlik kartı ile geçiş yapılabilmesinden sonra Gürcistan'a çok fazla Türkiyelinin gittiği belirtildi.
"'Bununla ilgili sıkıntılar doğmaktadır. Vatandaşlarımızdan kimlik kartı ile harçsız olarak geçiş kolaylığını suistimal ederek ülkemize yakışmayan davranışlara tevessül edenlere bir nebze caydırıcı etki olması için kimlik kartı ile geçişlerden de harç alınması uygun olacaktır.''
Seyahat Özgürlüğü Grubu ve Sırt Çantalılar Grubu, konuyla ilgili imza kampanyası başlatarak sosyal medyada yurtdışı harcı zammını gündeme getirdi. Milletvekillerine mektup gönderdi.
Teklif kamuoyu baskısıyla geri çekildi. Ama Seyahat özgürlüğü Grubu'ndan Suat Özçelebi, "Zammı geri çekme yetmez. Hala 15 lira yurtdışı harcı duruyor. Bu uygulama Suriye ve birkaç tane antidemokratik ülke dışında hiçbir yerde yok" diyor.
"En pahalı pasaport hala bizde"
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vize ücretleri ortalama 60 euro, 10 yıllık biyometrik pasaport dünyada ortalama 50 dolar, Türkiye'de yaklaşık 250 dolar.
"2010'daki yüzde 50 indirime rağmen en pahalı pasaport hala bizde" diyen Özçelebi, pasaport, vize, yurtdışı harcı bunların hepsinin Anayasa'nın güvence altına aldığı temel bir hak olan seyahat özgürlüğü hakkına aykırı olduğunu söylüyor.
"Pasaport, devletin vatandaşa vermek zorunda olduğu basit bir kimlik belgesi bundan fahiş ücretler istenmesi kabul edilemez. Devlet sanki köprünün başında durmuş, pasaport ve yurtdışı harcıyla insanları tutuyor."
Vize ücretleri 30 euroya düşebilir
26 Nisan'daki AB Komisyonu toplantısı öncesinde Türkiye'ye "kolay vize"nin çerçevesi çizildi; şartlar şöyle:
İşinsanları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere 2 ila 5 yıllık vizeler verilecek.Emekliler, gazeteciler, 12 yaş altındakiler, sivil toplum örgütleri ve yöneticileri vize ücreti ödemeyecek. Vize başvuruları 15 günde sonuçlandırılacak. Başvuru reddedilirse nedeni yazılı olarak bildirilecek. Dava açma hakkı olacak.Avrupa'da yaşamış Türkiyelilere vize gerekmeyecek. Vize ücretleri 60 Euro'dan 35 Euro'ya düşecek. (NV)