Fotoğraf: AA
Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları 14 Mayıs seçimleri için oy kullanmaya Perşembe sabah yerel saatle 09:00 itibariyle başladı. İlk gün katılım yoğun oldu. Hazırlıkların tamamlanamadığı bazı merkezlerde oy verme işlmleri başlatılamadı. Oy verme 9 Mayıs'a kadar sürecek.
Almanya ve Fransa medyası, 2018 seçimlerinde büyük farkla oylarını AKP ve Erdoğan'dan yana kullanmış olan Türkiyeli seçmenlerin tutumunun, Türkiye'de Kılıçdaroğlu'nun adaylığıyla birlikte muhalefetten yana esmeye başlayan rüzgardan etkilenip etkilenmeyeceğini sorguluyor.
Kimler nerede oy kullanıyor?
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) düzenlemelerine göre yurt dışında yaşayanlar cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için 27 Nisan-9 Mayıs arasında 74 ülkede ve 177 temsilcilikte yerel saatle 09.00-18.00 arasında oylarını kullanabilecekler.
TC yurttaşlık numaralarını taşıyan bir resmi kimliğe sahip ve belirlenen süre içinde kendilerini yurt dışı seçmen kütüğüne kaydettirmiş bütün seçmenler, bir randevuya gerek olmaksızın yurtdışındaki herhangi bir oy verme merkezinde veya herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabiliyor.
En çok seçmenin bulunduğu üç ülkeden Almanya'da 16, ABD ve Fransa'da 9 temsilcilikte sandık kurulacak.
Yurt dışında kaç seçmen var?
Türkiye dışında yaşayan kayıtlı yaklaşık 6,5 milyon Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının 3,28 milyonu 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip.
Yurt dışı seçmenlerin Türkiye'deki 60,9 milyon kayıtlı seçmene oranı yüzde 5 dolayında olmakla birlikte her bir oyun önem kazanacağı, yüksek katılımlı ve başa baş sürecek bir seçimde yurt dışı oyların belirleyici bir etkide bulunması mümkün.
Politik partiler Avrupa'da sürdürdükleri kampanyalarda yurt dışındaki kayıtlı seçmen sayısının İstanbul'daki Birinci Bölge'deki seçmen sayısına yakın olduğunu vurgulayarak seçmenlerini oy kullanmalarının önemi ve değeri konusunda uyarıyorlar.
En büyük seçmen topluluğu
Avrupa'da ve Almanya'da
1960'lardaki işçi göçüyle oluşmaya başlayan Avrupa'daki Türkiyeliler topluluğunun büyük bölümü Batı Avrupa'da ve özellikle Almanya'da yoğunlaşıyor. Avrupa kıtasındaki Müslüman göçmenlerin en büyük grubunu da Türkiyeliler oluşturuyor.
Almanya'da yaklaşık 2,8 milyon Türkiye'den göç etmiş ya da Almanya'da doğmuş Türkiyeli'den yaklaşık 1,5 milyonu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığına ve seçme ve seçilme hakkına sahip.
14 Mayıs seçimlerinin tansiyonunun en kuvvetle hissedildiği ülke Almanya; onu Fransa, Hollanda ve Belçika takip ediyor.
Almanya hükümeti Türkiye'nin gösterdiği 16 oy kullanma merkezini onayladığını Ankara'ya bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'deki seçimlerle bağlantılı olarak daha önce hiç bu kadar çok sandık kurulma kararı onaylanmamıştı. Örneğin 2018 ve 2017'de 13 sandık vardı." dedi.
DPA haber ajansı Yüksek Seçim Kurulu'nun, daha önce Almanya makamlarına ülkede 26 oy kullanma merkezi kurulacağını bildirmiş olduğunu açıkladı. Ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı, konsolosluk bölgelerine eklenen 13 kentten 10'una güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. Buna göre konsoloslukların olduğu Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt-am-Main, Münster, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Nürnberg ve Stuttgart'ın yanı sıra Aachen, Bremen ve Regensburg'daki oy kullanma merkezlerinin onaylandığı Ankara'ya bildirildi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, genel kurallar gereğince oylamadan önceki 30 gün boyunca ülke sınırları içinde üst düzey yabancı politikacıların seçim kampanyası etkinliklerine izin verilmeyeceğinin de bildirildiğini açıkladı.
2018 seçimleri
2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avrupa'daki Türkiyelilerin Almanya'da yüzde 64'ü, Fransa'da yüzde 63'ü, Hollanda'da yüzde 72'si, Belçika'da yüzde 74'ü ve Avusturya'da yüzde 71'i cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını Erdoğan için kullanmışlardı.
Seçmen sayıları göreli olarak düşük ülkelerdeyse Erdoğan geride kalmış, Çekya'da oyların sadece yüzde 11'ini, İrlanda'da yüzde 16'sını ve İspanya'da yüzde 18'ini alabilmişti.
Milletvekili genel seçimlerindeki siyasi partiler sıralamasındaysa, AKP 533 bin 316 oyla geçerli oyların yüzde 52,53'ünü alırken onu, 177 bin 511 oyla yüzde 17,49'a ulaşan CHP, 170 bin 231 oyla yüzde 16,77'ye ulaşan HDP izlemiş, onların arkasından da oyların yüzde 8,02'sini alan MHP ve Yüzde 4,05'ini alan İYİ Parti gelmişti.
(AEK)