Hoş olan yan ise, Özsökmenler'in evli olmaması. Şimdilerde, durumu kavrayan Bağlarlılar Diyarbakır'ın ilk kadın belediye başkanlarından biri olarak Özsökmenler'in altyapıdan sosyal projelere kısa zamanda ve az bütçeyle yaptığı işleri çok takdir ediyorlar.
"Az bütçeli" demek galiba durumu biraz hafifletiyor, çünkü Belediye önceki dönemden 22 trilyon borç devralmış, yeni başkan bu borcu telaffuz etmek de bile zorlanıyor.
Bu borç nasıl ödenir ve yenileri nasıl bulunur da hizmet verilir? Başkanın cevabı şaka gibi: "Belediyelerin en önemli gelir kaynağı emlak vergisidir. Oysa, Bağlar'da yapıların çoğu kaçak olduğundan emlak vergisi de toplayamıyoruz."
"Özgür kadın" şeytan olursa
Kadın belediye başkanının derdi çok; belediye bahçesine önceki dönemde, Cabbar Leygara belediye başkanıyken dikilen "kanatlı kadın heykeli" tartışması da sorunlar arasında sıraya girmiş... Tartışma, heykelin "şeytana benzeyen heykel" tanımıyla, yerel gazetelerin de katkısıyla halk arasında tarif edilmesinden çıkmış.
Özsökmenler, heykelin "namus cinayetleri"nin yaygın olduğu bölgede kadın özgürlüğü simgesi olarak yapıldığını tekrarlıyor.
Diyarbakır'ın en yoksul semtlerinden biri olan Bağlar'da asfalt çalışması ve altyapı çalışmalarıyla işe başlayan Özsökmenler, kendi deyimiyle "kadın bakış açısıyla" belediye başkanlığı yapıyor.
300 bin nüfusa 300 çalışan
Kadın olarak belediye başkanlığının kadınların önünü açacağını, "namus" ve "töre" adına kadınların öldürülmesinin önlenmesi, kadınların ekonomik ve sosyal güvenliğinin sağlanması konularında belediyeye çok iş düştüğünü düşünüyor.
Yalnızca 300 civarında belediye çalışanı, 300 bine yakın nüfuslu Bağlar'a hizmet vermeye çalışıyor.
Kısıtlı ödeneğe karşı, çeşitli fonlar ve projelerle Bağlar'da yaşayanların sorunlarına çözüm üretmeye çabalayan Özsökmenler, özellikle kadın ve çocuklar için açılan eğitim ve kültür merkezlerin finansmanını, başvurdukları çeşitli projelerden gelen fonlarla karşılamış.
Bağlar, Diyarbakır'ın en fazla göç alan belediyesi olarak apartmanlarla gecekonduların bir arada olduğu bir yer.
Belediyenin "halay mesaisi"
Özsökmenler, yoğun programı arasında kalan zamanının büyük bölümünü belediye meclisi üyeleriyle düğün ve taziye ziyaretlerinde geçiriyor. Bölgede, başkanın düğünlere ve taziyelere gitmesi şart gibi.
"Burada insan ilişkileri çok güçlü. Düğün ve taziye gibi çok önem verilen iki olayda hemşehrilerinizin yanında olmak çok önemli. Ancak bazen bir günde arka arkaya altı yedi düğüne gidebiliyorsunuz. Bu da bizim belediyenin halay mesaisi oluyor. Tabii ki Diyarbakırlılarla bu şekilde tanışmak ve bir arada olmak, onlarla belediyeni nasıl yönetileceği için daha yakın ilişkiler kurmak anlamına geliyor."
Hep sokaklarda
Özsökmenler makam arabasıyla daha az dolaşmayı, yerine daha çok yürümeyi tercih ediyor. Bağlarlılar başkanlarını kendileri gibi manavda, markette alışveriş yaparken görünce hem şaşırıyor hem de memnun oluyorlar tabii.
"Yeni belediyecilik" anlayışı böyle mi acaba? Özsökmenler, böyle bir tanımlama yapmıyor, onun aklında sadece onca yoksullukla nasıl başa çıkılacağı, borçların ödenmesi bir yana yeni hizmetler için nasıl para bulunacağı var sadece.
Yurdusev Özsökmenler kimdir?
Uçan Süpürge sitesinde yer alan Yurdusev Özsökmenler'in özgeçmişi şöyle:
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde bir ilkokul öğretmeninin kızı olarak dünyaya geldi. 52 yaşındaki Özsökmenler, İÜ Antropoloji ve Etnoloji Bölümü mezunu ve gazeteci. Özgür Gündem, Özgür Ülke gibi gazetelerde uzun yıllar gazetecilik yaptı. Daha sonra KESK'te basın uzmanı olarak çalıştı. Demokratik Halk Partisi (DEHAP) üyesi olarak kadın çalışmalarında yer aldı.
DEHAP, 3 Kasım seçiminde Özsökmenler'i Gaziantep'ten milletvekili adayı gösterdi.
28 Mart yerel seçimlerinde Çanakkale-İstanbul hattından uzandığı Diyarbakır'da Bağlar Belediye Başkanlığına adaylığını koydu. Bağlar'daki seçimlerde 50 bin 733 oy alarak, erkek rakiplerini geride bırakan SHP adayı Yurdusev Özsökmenler, belediye başkanlığını kazandı. Diyarbakır'daki diğer kadın belediye başkanı ise Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın. (ÖG)