Vicdani ret hakkını savunduğu için Askeri Mahkemede yargılanarak mahkum edilen ve bu nedenle hapse giren Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan, askerlerin barış zamanında sivil mahkemelerde yargılanmalarının önünü açan düzenlemeyi eksik buluyor.
Mart 1998'de Yurdatapan, vicdani retçi Osman Murat Ülke'nin bir metnini de içeren "Düşünce Özgürlüğü Broşürü"nü gazeteci Nevzat Onaran ile birlikte dağıttığı gerekçesiyle "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle mahkum edilmişti.
Şubat 2000'de Genelkurmay Askeri Mahkemesi Onaran ve Yurdatapan'ı iki ay hapisle cezalandırmıştı. Onaran ve Yurdatapan'ın hapse gönderilmesiyle ilgili başvuru gündemine alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Haziran 2007'de Türkiye'yi mahkum etmişti.
Yurdatapan: Olması gereken ama yetersiz
Şimdi Yurdatapan, 25 Haziran gecesi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) sunduğu önergeyle askerlerin barış zamanında sivil mahkemelerde yargılanacak olmasını "olması gereken şey" olarak nitelendirdi; ancak yetersiz buldu:
"Olması gereken şeylerin bir bölümcüğü olunca buna sevinmek ağırıma gidiyor. Sivil olsun, asker olsun, herkesin adli mahkemelerde yargılanması gerekir. Yanlış olan şey, yargının iki başlı olması, olsa olsa bir disiplin kurulu şeklinde olabilecek olan askeri mahkemenin ağır ceza ve Yargıtay düzeyinde olabilmeleri. Eğer bu normalse okullarda işlenen suçlara eğitim mahkemeleri, hallerde işlenen suçlara kabzımal mahkemeleri baksın bari...Yargıdaki bu iki başlılık toptan kaldırılmalıdır."
Dilipak da AİHM'e gitti
Askeri Ceza Kanunu'nun 95/4-5 maddesi uyarınca ve basın yoluyla "astlık üstlük münasebetlerini zedelemek" iddiasıyla suçlanan gazeteci Abdurrahman Dilipak da 3. Kolordu Askeri Mahkemesi'nde tutuksuz sanık olarak yargılanmıştı. Dosyası Bağcılar ve Bakırköy Mahkemeleri arasında gidip gelen Dilipak AİHM'e başvurmuştu.
Dilipak, "Türkiye'de Cuma" dergisinde yayınlanan "Paşalar Laf Dinlemezse" başlıklı yazısından nedeniyle en az üç yıl hapis istemiyle yargılanıyordu.
Ergin'e askeri cezaya AİHM'de tazminat
Mayıs 2006'da da AİHM, "asker uğurlamaları ve toplumsal hafıza" başlıklı haber nedeniyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde cezalandırılan Günlük Emek gazetesi yazı işleri müdürü Ahmet Ergin'e de 3 bin 500 avro (5 bin 600 YTL) ödenmesine karar vermişti. (EÖ)