"Ağaçta pankart ve madenci ceketi"
Gökçesu bin iki yüz nüfuslu küçük bir madenci kasabası. Bolu-Mengen arasında çalışan minibüsler Gökçesu'ya yaklaşırken direniş çadırının önünden geçiyor. Yol kenarına dikilmiş çatal sırığın tepesine bir pankart bir de madenci ceketi asılmış. Marmara depreminden sonra evini-işini kaybeden depremzedelerin kullandıkları büyük çadırlardan biri Nisan ayında buraya kurulmuş. Çadır işsiz kalan madencilerin evi olmuş.
Kuzey Anadolu Madenciliğe bağlı Tuzlukaya Linyit Ocağı'nda çalışan doksan yedi işçi Dev-Maden Sen'e üye olunca Aralık 2001 tarihinde ücretsiz izne çıkarılmışlar. Aynı dönemde işletmenin diğer ocaklarında çalışan üç yüz madenci de işten atılmış. Sendikadan istifa etmeyi reddeden madenciler o tarihte direnişe başlamışlar.
Gökçesu Madencilerinin çalışma haklarını yeniden kazanmak , iş güvencesi ve ödenmeyen alacakları için sürdürdükleri direniş kasabadaki hayatın ayrılmaz bir parçası olmuş. İşçilerin mahkeme kararıyla da tanınan alacakları ödendiği takdirde Madenci kasabası Gökçesu'da insanca çalışma koşulları bütün madencilerin kazanımı olacak. (ÖY/NH/NK)
Portre: Özcan Yurdalan
1955 yılında Adana'da doğan Yurdalan, 1977 yılında AFSAD kurucuları arasında yer aldı. Fotograf " dergisi'nin yayın kurulunda çalıştı. "Namaste-Nar Yayınları", "Fas'ta Yolculuk-Bağlam Yayınları" ve "Sarı Otobüs 1, İran Yolculuğu-Om Yayınları" adlı üç kitabı bulunan Yurdalan, çok sayıda belgesele, gezi yazısına ve multimedya yapımlarına da imza attı. Halen serbest gazetecilik yapıyor.