Yunan-Türk İş Konseyi Başkanı Panagiotis Koutsikos, AB ve Orta Asya pazarları için kilit noktada bulunan Türkiye ile Yunanistan arasında ortaklık kurulmasının şart olduğunu söyledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen 'Türk-Yunan İşadamlarının Anadolu Turu' kapsamındaki Türk-Yunan İş Konseyi görüşmelerinin Bursa ayağı, dün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nda gerçekleştirildi. Türkiye ile Yunanistan arasında var olan ekonomik ilişkilerle, bu ilişkilerin geleceğinin tartışıldığı toplantıda, kurulacak ortaklıkların iki ülke ile sınırlı kalmayacağı, Türk işadamlarının Yunanistan, Yunan işadamlarının da Türkiye üzerinden farklı pazarlara açılacağı vurgulandı.
Toplantıda, Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği için işadamları arasındaki yakınlaşmanın önemine dikkat çeken Yunan-Türk İş Konseyi Başkanı Panagiotis Koutsikos, bugüne kadar atılan adımların umut verici olduğunu söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında büyük bir ticaret potansiyeli olduğunu, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne resmi adaylığı sürecinde çok sayıda fırsat yakalayacağını kaydeden Koutsikos, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz" dedi.
Türkiye ile Yunanistan arasında kurulacak olan ilişkilerin iki ülke arasında sınırlı kalmayacağını, Türk işadamlarının Yunanistan aracılığı ile 350 milyon dolarlık AB pazarına girme fırsatı elde edeceğini anlatan Koutsikos, "İlişkiler, yalnız Yunanistan ve Türkiye pazarı ile sınırlı kalmayacak. Ortak projeler hazırlanarak AB'den finansman bulunabilir. Yapılacak projelerin ve kurulacak ortaklıkların faydası açıktır. Yunanistan, Türkiye için AB pazarları, Türkiye de Yunanistan için Orta Asya pazarları açısından kilit ülkelerdir. İki ülkenin birlikte Orta Asya pazarlarına girebilmesi çok önemlidir. Son dönemde, Orta Asya`daki Türk şirketlerinin yerini batılı şirketler almaktadır. Bu durum devam ederse Türk işadamları bu pazarları kaybedecek. Oysa Türkiye`nin bu ülkelerle ortak dil, kültür ve tarih geçmişi vardır. Bizimse hiçbir yakınlığımız yok. Birlikte hareket edebiliriz" diye konuştu.
Koutsikos, Türk-Yunan işadamlarının birlikte iş yapabileceği ikinci bölgenin ise Karadeniz`e kıyısı olan ülkeler olduğunu kaydetti. Bu bölgede Türkiye ve Yunanistan`ın en güçlü ekonomilere sahip iki ülke olduğunu vurgulayan Koutsikos, Türk ve Yunan işadamlarının bu pazarlarda birlikte yatırım ve işbirliği yapabilecekken, birbirlerine rakip olduklarını söyledi.
Türkiye ve Yunanistan arasında 6 milyar dolarlık ticaret potansiyeli bulunmasına rağmen bugünkü ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Koutsikos, Türkiye`deki ağır ekonomik krizin olumsuz etkilediği ticari ilişkilerin, ileriki yıllarda önemli ölçüde artacağına inandığını kaydetti. Koutsikos, iki ülke arasındaki ticarette en önemli sorunun çifte vergilendirme olduğunu, bu sorunun aşılması halinde ticaret hacminin katlanarak artacağını da söyledi.
Toplantıya katılan Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Panos Kalogeropoulos da iki ülke arasında kurulacak olan ekonomik ilişkilerin politik ilişkileri geliştireceğini vurguladı. Kalogeropoulos, Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu`nun inisiyatifi ile başlayan işbirliği sürecinin, iş dünyasının attığı adımlar sayesinde daha sağlam bir zemine oturduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin, ulaştığı seviye itibariyle geriye dönüşünün mümkün olmadığını da anlatan Kalogeropulos, "Sanayicilerimiz bize sorunları çözün ki ekonomik ilişkileri artıralım diyor. Biz de diyoruz ki ekonomik ilişkileri artırın ki siyasi ilişkileri geliştirelim" dedi. Türk-Yunan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Bilgen de, Türkiye ve Yunanistan`ın birbiriyle iyi ilişkiler kuramadan uzun yılları boşa harcadığını belirterek, bu dönemi kaybedilmiş yıllar olarak nitelendirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır da, Türkiye'nin Yunanistan'ın yardımına ihtiyaç duyduğu pek çok konu olduğunu söyledi. Bu konulardan bir tanesinin Türkiye'nin AB'ye üye olma süreci ile ilgili olduğunu kaydeden Hazır, "Görüyoruz ki onlar da Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istiyor. İş dünyası ile ilgili olarak da önümüzdeki dönemde ticari ilişkilerimiz mutlaka daha iyi olacaktır. Yunanistan, Türki Cumhuriyetlerle olan ilişkilerinde Türkiye'yi köprü olarak kullanmak istiyor. Yapılan görüşmeleri bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Şu anda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler istenilen düzeyde değil. Ancak ekonomik krizin atlatılmasıyla ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ile iyi düzeylere ulaşacak" diye konuştu.
Toplantıya ayrıca, Yunanistan`ın İstanbul Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Lambis Kunalakis, AB programları ile ilgili özel danışman Dr. Nikos Keramidas ve Bursalı sanayiciler katıldı.
Kadriye ÇALIŞKAN