8 Haziran Perşembe günü Atina'da yapılan ve yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı miting, hareketin gücünü gösterdiği gibi, hükümetin tavrının sertleşmesine neden olmuştu. İlköğretim Öğretmenleri Sendikası (DOE) ve Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası(OLME), aynı gün 3 saatlik grevle üniversitelere destek verdiler ve mitinge katıldılar. Üniversite Profesörleri Sendikası greve devam ediyor ve öğrencilerle birlikte hareket ediyor.
Hükümet bugün (13 Haziran) yaptığı açıklamayla yasa tasarısı görüşmelerini ekime ertelediğini açıkladı.
Öğrenciler: Ücretsiz eğitime dokunanı üzeriz
Öğrencilerse, üniversitelerin içinden yanıtladılar. "Ekimde yine bekleriz. O zaman daha güçlü olacağız."
Yunanistan'da önümüzdeki üç gün bütün okullar, işgalin ve hareketin geleceğini tartışacak. İşgal altındaki okullarda işgal komiteleri taban demokrasisine dayalı geniş katılımlı toplantılar yapacak. İşgalin devam edip etmeyeceği ve hükümete daha fazla baskı yapmak için hangi yolların izlenebileceği tartışılacak.
"İşgal Komiteleri Ulusal Koordinasyonu"nun açıklamasına göre Yunan Öğrenci Hareketi'nin talepleri şöyle:
Yasa tasarısı geri çekilsin:Yunanistan'da yüksek öğrenimin ilke ve işlevlerini belirleyen yasada yapılması planlanan değişiklikler derhal geri çekilsin.
Anayasa değişikliğine hayır. "Eğitim haktır satılamaz": Yunanistan Anayasası'nın 16. maddesi, kamusal ve ücretsiz eğitimin bir insan hakkı olduğunu ve bunu sağlamanın da devletin görevi olduğunu söylüyor. Aynı madde özel üniversitelerin kurulmasını yasaklıyor. Öğrenciler "bu maddeye dokunanı üzeriz" diyorlar.
Yeni yasalar geri çekilsin: "Pazar değil, okul": Öğrenciler, üniversitelerin, piyasa ve sanayi patronları gibi dış etmenler tarafından şekillendirilmesini sağlayacak olan yeni yasalara karşı çıkıyorlar. Not sisteminin ve müfredatın piyasanın istediği şekilde değiştirilmesine, sponsorlu eğitime ve "hayat boyu eğitim" anlayışının yasalaşmasına itiraz ediyorlar.
Herkese eğitim, mezuna iş hakkı: Üniversiteliler, mezun olan her öğrencinin meslek hakkının garanti edilmesini talep ediyorlar.
Müşteri değil öğrenciyiz: Bütün öğrenciler için ücretsiz barınma, gıda ve ulaşım sağlanması da talepler arasında.
Hak verilmez alınır
İnsanı yurttaş değil müşteri olarak gören Avrupa Birliği ve kapitalizm, Paris'ten sonra Atina'da da sağlam bir kayaya çarptı. Yunanistan hükümeti geri adım attı. İlk saldırı savuşturuldu.
Yunanistan'da üniversite öğrencileri perşembe günü ilk zaferlerini kutlamak için tekrar sokaklarda olacaklar. Öğrencilerin sloganını hatırlamakta fayda var. "Yasaları siz yazıyorsunuz, tarihi biz." Yani Türkçesi, "Ferman devletin, üniversiteler bizimdir." (KA/TK)