* Fotoğraf: Fatih Aktaş - Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ve insan haklarını açıkça ihlal ederek geri itme politikasını devam ettirdiğini belirten Çavuşoğlu “Denizin ortasında, Ege Denizi'nin ortasında çok sayıda göçmen geri itmeler yüzünden hatta Yunanistan'ın bu botları şişlemesi ya da silahlarla botları delmesi yüzünden farklı ülkelerden birçok göçmen hayatını kaybetti” dedi.
Yunanistan’dan “AB sınırını koruma” savunması
Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“O ayrı bir konu fakat yani bu bir devlet politikası haline geldi. Devlet politikası haline gelmesinin birinci sebebi Avrupa Birliği Sahil Güvenlik ve Sınır Ajansının (FRONTEX) burada Yunanistan'a yardımcı olması. Bunu gören Avrupa Birliği, özellikle Avrupa Parlamentosu FRONTEX'e karşı bir soruşturma başlattı fakat bundan da bir şey çıkmadı. Yani burada Yunanistan kadar Avrupa Birliği’nin de suçu var.”
AB'nin Yunanistan'ın Avrupa'nın sınırlarını koruduğu mazeretini dillendirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Avrupa'nın sınırlarının doğuda ve güneyde Türkiye’den başladığın, daha kuzeye doğru gidildiği zaman Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kafkasya ve Rusya’dan başladığını belirterek Avrupa'nın sınırlarını Türkiye'nin koruduğunu, özellikle göçmen meselesinde Türkiye'nin koruduğunu söyledi.
“19 göçmenin ölmesinden bahsediyoruz”
Çavuşoğlu, sınırı koruyor diye insanlık dışı muameleleri görmezden gelmenin ya da desteklemenin AB'nin savunmaya çalıştığı değerlerle kökten çeliştiğini belirtti.
“Yunanistan bir de geri ittiği insanların tüm elindeki pasaport, kıyafet hepsini elinden alıyor ondan sonra geri itiyor. Kışın ortasında bu kadar soğuk olduğu halde kar yağdığı halde bu insanları yarı çıplak bir şekilde üstündeki kıyafetleri de alarak geri itmesi ve 19 göçmenin ölmesinden bahsediyoruz. Bunu nasıl izah edeceğiz?”
Çavuşoğlu, 18 Mart Türkiye-AB ortak bildirisini güncellemek istediklerini, göçmenlere karşı yardımcı olunması gerektiğini vurguladı.
Ne olmuştu?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2 Şubat’ta Edirne, İpsala’da Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde 12 mültecinin soğuktan donarak hayatını kaybettiği açıkladı, ölü sayısı 19'a yükseldi. Hayatını kaybedenlerin tamamı yetişkin erkekler.
Edirne’nin Yunanistan sınırına 10 kilometreden daha kısa bir mesafede olan İpsala ilçesinde donarak hayatını kaybettikleri söylenen 19 mülteciye ilişkin Atina açıklama yaptı, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mittarakis, mültecilerin Yunanistan sınırına ulaştıklarına ya da Yunanistan unsurları tarafından Türkiye'ye geri itildiklerine dair hiçbir delil olmadığını belirterek, “Türkiye'nin Yunanistan'ı suçlamak yerine göçmenlerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu tehlikeli yolculukları önlemek için çalışması gerektiğini” söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) konuyla ilgili acil soruşturma çağrısı yaptı.
Mülteciler sınırlarda donarak ölüyor
- 30 Aralık 2021’de Van’ın Özalp ilçesinde çocuklarının donmaması için üzerindeki elbiseleri çocuklarına giydiren mülteci bir kadın hayatını kaybetti, 2 çocuğu kurtarıldı.
- 17 Ocak’ta İran sınırındaki Van'ın Saray (Seraw) ilçesinin Amanyurt Mahallesi’nde donarak hayatını kaybeden Afganistanlı bir kadın ile sınırın İran tarafında bir erkeğin cansız bedenleri bulundu.
- İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi 4 Ocak’ta yaptığı açıklamada, geçtiğimiz 3 yıl içinde sadece Van’da sınırı geçmek isterken 49 mültecinin donarak yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Mülteciler Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de toplam 3 milyon 736 bin Suriyeli var. Bu nüfusun yüzde 98,7'si şehirlerde yaşarken, yüzde 1,3'ü ise oluşturulan kamplarda hayatlarını sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) raporları ise Türkiye'de 320 bin civarında da diğer ülkelerden mülteci yaşadığını aktarıyor. (AS)