Yunanistan göçmenlerin girişini önlemek üzere Türkiye sınırına yaklaşık 13 kilometrelik bir tel örgü/duvar çekmeyi planlıyor.
Asya, Afrika ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya geçmek isteyen göçmen ve mülteciler için Türkiye-Yunanistan sık kullanılan bir yol. Ege denizinde ve karada sınırı geçmeye çalışırken yaşamını yitiren ya da yakalanarak insani olmayan koşullarda haklarından yoksun tutulan kişilerle ilgili haberler sıklıkla medyada yer buluyor.
Sorun
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg 2008'de açıkladığı raporda hem Yunanistan hem de Türkiye'de bir dizi düzeltmesi gereken uygulama olduğunu belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de aynı yıl açıkladığı raporda "1 170 kilometrelik delik deşik bir kara sınırı ve Türkiye’ye çok yakın adalar da dahil 18 bin 400 kilometrelik deniz sınırı olmasına rağmen, Yunan polis ve Sahil Güvenlik yetkilileri düzensiz girişleri önleme çabaları konusunda çok gayretli" dedi.
"HRW, Yunanistan polisinin 2007 yılında yasadışı giriş yaptığını ya da ülkede bulunduğunu söylediği 112 bin 369 kişinin buzdağının sadece görünen ucu olduğuna inanıyor. Sınır bölgelerindeki yakalamaların birçoğu, muhtemelen de çoğunluğu, kayıt altına bile alınmıyor.
"Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Evros bölgesinde polisler sistematik olarak Yunanistan topraklarındaki göçmenleri yakalıyor ve yasal zorunluluk olan kayıt altına alma, resim çekme, parmak izi alma ve tıbbi muayeneden geçirme işlemlerini yapmadan günlerce gözaltında tutuyorlar. Yeterli sayıda göçmeni topladıklarında ise gece yarısı Evros/Meriç nehrine götürüyor ve gizlice ve zorla Türk tarafına yolluyorlar. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı Yunanistan’ın 2002-2007 yılları arasında yaklaşık 12 bin üçüncü ülke uyruklu kişiyi “sınırlarımıza bıraktığını” söyledi."
İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilie Malmström'üm sözcüsü Michele Cercone, "Bu tür sistemleri kullanıp kullanmama üye ülkelerin kararıdır" dedi.
Cercone, "Duvar veya tel örgülerin, göçmen sorununun gerçekten güçlü ve yapısal şekilde çözümünde faydalı olmadığı geçmişte görüldü" dedi
Tahammül sınırı
ntvmsnbc'nin haberine göre, Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, "Yunanistan'ın, yasadışı göçmen konusunda büyük sorun yaşadığını" ifade ederek, "hükümetin bu sorunla başa çıkabilmek için, ülkedeki tüm yasadışı göçmenleri sınırdışı ederek, yeni göçmenlerin girişinin engellenmesi için kara sınırlarında bir set oluşturmayı kararlaştırdığını" açıkladı.
"Şunun açıkça bilinmesini isterim ki, ülkemizde sadece uluslararası korunma hakkı ya da iltica hakkı bulunanlar kalacak. Diğerlerinin hepsi mesajı açıkça almaları lazım. Yunanistan'dan ya gönüllü olarak vatanlarına dönecek, ya da zorunlu olarak sınırdışı edilecekler."
Atina'da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesi, dünkü sayısında "Yunan gizli servisinde (EYP) yapılan bir toplantıda, Kamu Güvenliği Bakanı Hristos Papuçis'in önerisi üzerine, Meriç'te Kumçiftliği (Orestiyada) yakınlarındaki Yeni Bosna (Nea Vissa) bölgesine 12,5 kilometre uzunluğunda tel örgüden bir duvar inşa edilerek, termik kameralarla kontrol altına alınmasının kararlaştırıldığını" iddia etmişti. (EÜ)