Polisin silahla vurup öldürdüğü 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos'un Atina'daki cenazesine 6 binin üzerinde kişi katıldı. 6 Aralık'ta öldürülen Grigoropoulos'un çiçeklerle kaplı beyaz tabutu, Palaio Faliro mezarlığına götürüldü.
Ülkedeki okullar ve üniversiteler kapalı; yüzlerce öğrenci, öğretmen, öğretim elemanı Atina sokaklarında yürüdü.
Yarın (10 Aralık) tüm işçiler grevde olacak ve büyük şehirlerde yürüyüşler düzenlenecek.
Avukatlar polisi savunmayı reddetti
Ekathimerini'nin haberine göre, avukatlar Grigoropoulos'u vurduğu iddia edilen 37 yaşındaki polis memuru Epaminondas Korkoneas'ın ve olayda ona eşlik ettiği söylenen bir başka polis memurunun savunmasını üstlenmeyi reddetti.
Başbakan Karamanlis olay nedeniyle özür dileyip sorumluların cezalandırılacağını ilan etti.
Atina Polis Sendikası hukuk danışmanı Vaios Skambardonis, polislere silahı ancak ve ancak insan yaşamı tehlike altındaysa kullanmalarının tavsiye edildiğini söylüyor, ancak görgü tanıklarından birinin cep telefonuyla çektiği görüntülere göre iki polis tehlike altında değiller ve saldırı altında olduklarına dair herhangi bir belirti yok.
Korkoneas cinayet ve yasadışı silah kullanımıyla, diğer polis memuru da ona yardım etmekle suçlanıyor.
Korkoneas'ın içinde bulunduğu özel muhafızlar birimi, binaların güvenliğini sağlamak gibi işlerde kullanılıyor. Bu birim geçen yıl resmi olarak polis teşkilatına katılmıştı.
Atina ve Selanik'te gösteriler
Atina'da ve Selanik'te 12-13 yaşındaki çocukların da katıldığı, molotof kokteyllerinin, taşların ve sopaların kullanıldığı şiddet içeren gösterilerde yüzlerce işyeri zarar gördü; göstericiler, yoğun oranda gaz kullanan polisle çatıştı.
Selanik'ten bianet'e bilgi veren Meriç Özgüneş, medyanın bir bölümünde ve sağcı örgütlerin yayın organlarında, gösterilerin "maskelilerin, yabancıların ve uyuşturucu etkisi altındaki Yunanların" işi olarak gösterilip marjinalleştirildiğini, ancak öğrencilerin başını çektiği yürüyüşlere katılımın çok çeşitli örgüt ve profilden binlerce insanın katılımıyla gerçekleştiğini bildiriyor.
Selanik'te dün (8 Aralık) Yunanistan Komünist Partisi, Radikal Sol Birliği, İktidar Karşıtları ve Anarşistlerin düzenlediği yürüyüşlerde, sosyalist örgütler şiddet kullanan maskeli gençleri engellemeye çalıştı.
Başbakanın istifası istenirken, Atina Üniversitesi rektörü Christos Kittas da, hükümetin yeterince koruma sağlayamadığı gerekçesiyle istifa etti.
Yunanistan'da polis şiddeti
Ülkede bu yıl içinde bir benzin istasyonunda, çingene bir genç boynundan polis tarafından vuruldu ve öldürüldü. 2007'de Omonia meydanındaki polis karakolunda iki polisin iki yabancıya uyguladığı şiddet, aşağılama görüntüleri medyada yer almıştı.
Synaspismos partisinin yayınlayacağı bir rapora göre, poliste sistematik olarak yerleştirilen ve örgütlenme düzeyine gelen aşırı sağcı faşist örgüt Xrisi Avgi ve başka aşırı sağ örgütlerin varlığı, polis şiddetinin kaynakları arasında.
Yorumculara göre kriz ve eğitim sisteminin çökmesi etken
Televizyonlarda olayları analiz eden siyasi parti temsilcileri, polisin bu kadar kolay silah kullanabilmesini eleştirirken, gösterilerdeki şiddeti de ekonomik kriz ve eğitim sisteminin durumuyla açıkladı. Özelleştirmeler, son aylardaki işten çıkarmalar, gençlerin büyük bölümünün "esnek" saatlerle çalışmaya zorlanmaları ve birçoğunun işsiz olması, ücretlilerin ortalama 600-700 avroluk işlerde çalışmaları, parasız eğitimin kaldırılması ve eğitimin özelleştirileceğinin kesinleşmesi, öğrencilerin kendileri için bir gelecek görememesi, sayılan arka plan etkenleri arasında. (TK)
* Bu habere Selanik'ten Meriç Özgüneş katkıda bulundu.