Çipras ve Zaev'in kravatları çıkararak geçen yıl isim konusunda anlaşmıştı. Fotoğraf: AA
Yunanistan Parlamentosu'nda Makedonya'nın yeni ismi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti için yapılan oylamada 153 evet oyuna karşılık 146 hayır oyu ve bir çekimser oy kullanıldı. Böylelikle 300 kişilik parlamento yeni adı resmen onaylamış oldu.
Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim gerginliğinin bitmesi, eski Yugoslav ülkenin Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için önemli bir engelin de kalkmasını sağlayacak.
Çipras güven oyu almıştı
Yunanistan ve Makedonya arasında yapılan müzakerelere tepki gösteren ANEL Partisi tepki göstermiş, Başbakan Aleksis Çipras'ın liderlik ettiği Syriza Partisi ile yaptığı koalisyondan ayrılmıştı. Koalisyonun sona ermesiyle Çipras hükümeti, meclisten 148'e karşı 151 güvenoyu almıştı.
İki ülke Prespa Gölü'nde barışmıştı
Yunanistan ve Makedonya arasında "isim krizi" çözümüne yönelik 17 Haziran 2018'de bir anlaşma imzalanmıştı.
Törene bakanların yanı sıra, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedon mevkidaşı Zoran Zaev'in yanı sıra Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Matthew Nimetz katılmıştı.
Çipras ve Zaev'in kravatları çıkarıp birbirleriyle şakalaştığı anlar objektiflere yansımıştı.
Makedonya Başbakanı Zaev ve Yunanistan Başbakanı Çipras.
İsim krizi nasıl başladı?Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle uzun yıllardır Makedonya'nın adının değişmesini talep ediyor. Bağımsızlığını 1991'de ilan eden Makedonya Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor. 1993'te Birleşmiş Milletler'e (BM) kabul edilen Makedonya, yine Yunanistan'ın itirazı üzerine geçici olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe geçmişti. Yunanistan halkının bir kısmı Üsküp yönetimini "Makedon kimliğini" çalmaya çalışmakla suçluyor. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası da iki ülke arasındaki problemlerden biri. |
(PT)