Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libya'nın Atina Büyükelçi Muhammed Yunus Menfi'ye ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, sınır dışı adımının iki ülke ilişkilerini kesintiye uğratmayacağını kaydetti.
Ancak Dendias, Ankara ile Trablus arasındaki anlaşmanın uluslararası hukukun açık şekilde ihlali olduğunu dile getirdi.
Türkiye-Libya anlaşması
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritayı paylaşmıştı.
Haritaya göre Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor.
Anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara'dan konuyu açıklamasını istemişti.
Yunanistan-Türkiye-Sondaj krizi
Kuzey Kıbrıs yönetimi Mısır ve Yunanistan Türkiye'yle Libya arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını savunuyor.
Anlaşmalar ne?
- Türkiye ve Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamıştı.
- Anlaşmanın Türkiye'yle Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji kaynakları gerilimini artıracağı düşünülüyor.
TIKLAYIN - Parsel Parsel Doğu Akdeniz Gerilimi
Sondaj tartışmaları 2010'da başladı2010 yılı Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı. Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül 2011'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı. Sondaj sorunu, o tarihten beri karşılıklı açıklamalarla Kıbrıs sorununa paralel olarak gündeme gelmeye devam etti. |
(PT)