* Fotoğraf: Wikimedia Commons (Yunanistan parlamentosu)
Yunanistan'ın Documento gazetesi, Yunanistan İstihbarat Teşkilatı'nın silahlı kuvvetler mensuplarını da dinlediğini iddia etti.
Gazetenin haberine göre, istihbarat biriminin telefonlarını dinlediği isimler arasında Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros dahil Silahlı Kuvvetler mensupları, milletvekilleri ve gazeteciler var.
Documento gazetesi, daha önce yayınladığı haberlerde, Yunanistan İstihbarat Teşkilatı'nın İsrail yapımı "Predator" isimli casus yazılım programı yardımıyla pek çok bakan, eski bakan, siyasetçi ve gazeteciyi dinlediğini iddia etmiş, bu isimler arasında şu kişiler de yer almıştı:
Yunanistan eski Başbakanı Andonis Samaras, eski Vatandaşı Koruma Bakanları Mihalis Hrisohoidis ve Olga Yerovasili, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kalkınma ve Yatırım Bakanı Andonis Yeorgiadis, eski Yunanistan Emniyet Teşkilatı Başkanı Mihalis Karamalakis, Yunanistan İstihbarat Teşkilatından Sorumlu Savcı Vasiliki Vlahu, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos ve Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomou.
Hükümetten açıklama: "Kanıt yok"
Yunanistan'da dinleme iddialarının yeniden gündeme gelmesinin ardından, Yunanistan hükümetinden açıklama geldi.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Oikonomou, muhalefetteki SYRIZA partisine yakınlığıyla bilinen Documento gazetesi yayıncısı Kostas Bahçevanis'e atıfla, "Bahçevanis'in gazetesinde yayınlanan her şeyin yetkin otoritelerce, özellikle de Yunan yargısınca kapsamlı bir biçimde soruşturulması gerekiyor. Çok şey söyleniyor ama kanıt yok" dedi.
Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesinin haberine göre, Documento gazetesi söz konusu dinlemelerden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in sorumlu olduğunu yazmış, "Miçotakis sistemi tarafından haklarında casusluk yapılan" kişilere atıfta bulunmuştu.
Ekathimerini ayrıca Bahçevanis'in Yüksek Mahkemenin Başsavcısından görüşme için randevu talep ettiğini yazdı.
TIKLAYIN - Yunanistan'da yeniden 'dinleme' iddiaları: "Hiçbir kanıt yok"
İstihbarat şefi istifa etmişti
Ülkede Ağustos 2022'de basına yansıyan haberlerde de Başbakan Kiryakos Miçotakis'e bağlı Yunanistan Milli İstihbarat Servisi'nin (EYP) aralarında muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) lideri Nikos Androulakis de dahil pek çok muhalif siyasetçi ve gazetecinin telefonlarının casus yazılımla dinlendiği iddiaları gündeme gelmişti.
Miçotakis 8 Ağustos'ta yaptığı basın açıklamasında, istihbarat servisinin 2021'de Androulakis'in telefonunu dinlediğini bilmediğini söylemişti.
Durumu bilseydi "buna asla izin vermeyeceğini" de söyleyen Miçotakis, "Her şey yasal bir şekilde yapılmış olsa da Milli İstihbarat Servisi (EYP), söz konusu eylemin siyasi boyutunu hafife aldı. Bunun olmaması gerekiyordu; bu, insanların milli istihbarat güvenini zedeliyor" demişti.
Söz konusu "izleme" eyleminin "yasalara uyabileceğini ama yanlış olduğunu" belirten Başbakan Miçotakis, "Bununla ilgili bilgim yoktu. eğer bilgim olmuş olsaydı asla izin vermezdim" açıklamasında bulunmuştu.
Miçotakis hükümetinin genel sekreteri Grigoris Dimitriadis ve Yunanistan Milli İstihbarat Servisi (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, Androulakis'in telefonunun dinlendiği iddiaları üzerine 5 Ağustos'ta istifa etmişti. (SD)