AB zirvesi için dün (26 Ekim) Brüksel'de toplanan Euro Bölgesi liderleri, yaşanan euro krizi karşısında alacakları önlemleri belirledi. Alınan kararlardan biri Yunanistan'ın borçlarını üstlenen özel bankalarla alacakları üzerinden yüzde 50'ye varan kayıplar için anlaşmaya varmaları oldu.
Euro Bölgesi liderleri, bankacılar, merkez bankası uzmanları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin katıldığı sekiz saatlik müzakereler sonunda uzlaşmaya varıldı. Yunanistan'la ilgili anlaşma için Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bankacılarla müzakereleri bizzat yürüttü.
Toplantıdan beklentilerine yakın bir sonuç çıkan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu varılan anlaşmanın ülkesi için yeni bir çağ anlamına geldiğini ifade etti.
Toplantıda üzerinde uzlaşılan anlaşmaya göre, bankalar ve finans kuruluşları ellerindeki Yunan tahvillerinde yüzde 50'lik indirimi gönüllü olarak kabul etti. Yunanistan'ın borç yükü 100 milyar Euro azalacak ve ülkenin yüzde 160 olan borç seviyesi 2020'ye kadar yüzde 120'ye düşecek.
Avrupa Mali İstikrar Fonu güçlendi
Brüksel'deki zirvede liderler ayrıca 440 milyar euro büyüklüğündeki Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) 1 trilyon euro'ya çıkarılması konusunda da uzlaşmaya vardı. Fon kaynaklarının artırılacağı açıklamasını Sarkozy duyurdu.
Kararın ardından euro sert şekilde değer kazanarak dolar karşısında 1.40'ın üzerine çıktı ve yedi haftanın zirvesini gördü.
EFSF'de İrlanda, Portekiz ve Yunanistan'a yapılan yardımlar çıkınca 290 milyar euro kadar kaynak bulunuyor. Bunun 250 milyar euro'su 4 veya 5 kez kaldıraçlanarak, değişik yollarla kullanılabilecek 1 trilyon euro'yu bulacak. Varılan anlaşmanın ayrıntıları yıl sonuna kadar kesinleştirilecek.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise alınan önlemlerin borç krizinin daha büyük ekonomilere yayılmasını önleyeceğini söyledi. (YY/HK)