Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 27 Ocak'taki oturumunda kabul ettiği belgede, azınlık haklarına ilişkin Yunanistan'dan atmasını beklediği adımları sıraladı. AKPM, bu adımlarla ilgili gelişme raporunu Şubat 2011'e kadar Yunanistan'dan bekliyor.
Okullar: Azınlık okullarını yüksek nitelikli eğitim verebilecekleri şekilde gerekli desteği -özellikle en son 1997'de güncellenen azınlık okulları kitapları için- sağlayın. Azınlık liselerinin kurulması olasılığını değerlendirin.
Öğretmenler: Selanik Özel Öğretmen Eğitim Akademisi'nin, gelecekte Batı Trakya'daki Müslüman azınlık okullarında çalışacak öğretmenler için hem Yunanca hem de Türkçe olarak yüksek nitelikli eğitim vermesini güvence altına alın.
Eğitim desteği: Müslüman toplulukla çoğunluk arasında daha iyi iletişim, Müslüman azınlığın daha iyi Yunanca öğrenmesi için çalışan girişimlere, özellikle de "Müslüman çocuklara eğitim" programına, fonlar da dahil olmak üzere sürekli destek verin.
Vakıflar: Müslüman vakıflarının yasal statüsüyle ilgili sorunları çözebilecek yasaları tam olarak uygulayın.
Müftüler: Müslüman azınlığın kendi müftülerini salt dini liderler olarak (yargısal yetkileri olmaksızın) seçmelerine izin verin. Böylece Avrupa İnsan Hakları sözleşmeleriyle ciddi uyumsuzlukları olan şeri hukuku da kaldırmış olacaksınız.
Kimlik özgürlüğü: Hiçbir kişiye ya da gruba -o kişinin ya da grubun mensup olduğu azınlığın temsilcileri de dahil olmak üzere- kimse tarafından bir kimlik dayatılamamasını güvence altına alın.
Batı Trakya'nın kalkınması: Batı Trakya'nın ekonomik ve altyapısal kalkınması için çalışın. Örneğin, Avrupa Birliği programlarının kırsal kalkınma bölgeleri ya da serbest ticaret bölgeleri oluşturmak için kullanılması araştırılabilir.
Uyruk sorunu: Uyruk Yasası'nın kaldırılan 19. maddesi nedeniyle, ülke dışında yaşadığı için uyruksuz kalmış olan kişilerin sorunlarını olabildiğince çabuk çözün.
Örgütlerde "Türk" adı: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını tam olarak uygulayın ve örgütlerin istemeleri halinde adlarında "Türk" sözcüğünü kullanmasına izin verin.
Kamu işlerinde kota: Müslüman azınlığın kamu işlerine kabulünde kota sistemini uygulayın.
Medya: Medyanın dini azınlıklara saygıyla ilgili etik kodlar geliştirmesini teşvik edin, medyada yayınlanan nefret tahriklerini cezalandırın.
Irkçılığa karşı kampanya: Irkçılığa ve hoşgörüsüzlüğe karşı, çeşitliliğin bir tehdit değil zenginlik kaynağı olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak ulusal bir kampanya düzenleyin. (TK)