Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis Yunanistan’ın IMF’ye olan borcunu bugün ödemeyeceğini söyledi. Açıklamanın ardından Yunanistan için çözüm önerileri ve neler olacak tartışmaları devam ediyor.
Stiglitz: Sorumlu kreditör, borçlar silinsin
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, troykayı Yunanistan’ın 300 milyar dolar tuttuğu tahmin edilen borcunu silmeye ve önceki iki Yunan hükümetinin talep ettiği teşvik parasını vermeye çağırdı .
10-15 yıl için ödeme gerektirmeyen bir anlaşma yapılmasını savundu.
Stiglitz, eğer Avrupalı ülkeler bunu gerçekleştirmez ise Avrupa’nın ortak para birimi Avro’nun kredibilitesinin düşeceğini ve küresel ekonomiye olumsuz etkisi olacağını söylüyor[1].
TIME dergisine yazan Stiglitz, Yunan ekonomisinin Euro’dan çıktıktan sonra toparlanmasının Euro karşıtı politikalara güç kazandıracağını belirtiyor.
Bağış kampanyası
IMF’ye olan 1,6 milyar Euro borcunu bugün ödeyemezse kağıt üstünde iflas edecek olan Yunanistan için, Indiegogo’da destek kampanyası başlatıldı.
Kampanya Yunanistan’ın borcunu yedi günde toplamayı hedefliyor.
Kampanya için 3 Euro bağış yapanlara Tsipras postkartı, 6 Euro bağış yapanlara feta peyniri ve zeytin yağı, 10 Euro bağış yapana bir şişe Uzo, 25 Euro bağış yapana bir şişe şarap, 160 Euro bağış yapana Yunanistan yemekleri sepeti, 5 bin Euro bağış yapana 2 kişi için bir haftalık Yunanistan tatili, 1 milyon Euro bağış yapana ise Yunanistan halkının minnettarlığını vaat ediyor.
Türkiye ödesin
HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü Yunanistan'ın 1,6 milyar Avroluk borcunu Türkiye'nin üstlenmesini ya da sıfır faizli borç vermesini istedi.
Kürkçü yaptığı açıklamada;
"Yunanistan'ın ödemesi gereken 1,6 milyar Avroluk borcu Türkiye üstlenebilir. Zor zamanda komşusuna yapılabilecek en büyük yardım budur. Bunun karşılığında Yunan halkının dostluğunu, Ege Denizi'nin barış denizine dönme imkanı elde edecektir. Türkiye'nin 2013'te uluslararası kurumlara yaptığı insani yardım tutarı 1,9 milyar dolardır. Türkiye'nin kaynakları Yunanistan'a bu yardımı yapmaya kafidir. Sıfır faizli borç olarak da bu desteği Yunanistan'a sunabilir" dedi.
Ertuğrul Özkök de Hürriyet'teki köşesinde benzer bir öneriyi kaleme aldı. Özkök yazının sonuna "Bu yazıyı yazarken HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün böyle bir teklif yaptığını bilmiyordum. Akşam saatlerinde duyunca çok sevindim" notunu düştü.
Doğu Almanya formülü
Obama’nın ekonomik danışmanlarından Austan Goolsbee Avrupalı karar alıcılara Doğu Almanya formülünü hatırlattı.
Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinde, Doğu’nun aşırı değerlenmiş döviz kuruna getirildiğini fakat bu kararın ekonomik değil siyasi olduğuna dikkat çekti.
Yani bu örnekte bir gecede Doğu Almanyalı işçiler Batı Almanya’daki işçiler ile aynı çalışma ücretine sahip oldu.
Birleşme ile birlikte yardım ödenekleri ve işgücü hareketliliği gerçekleşti fakat başarının en önemli etmenlerinden biri bu birliği sağlamakta var olan ulusal iradeydi.
Goolsbee, Eurozone’daki sorunun ise düşük hareketlilik ve düşük yardım ödenekleri olduğunu söylüyor.
Çözümün ise Yunanistan’ın üretkenliği arttırmasında olduğunu belirtiyor.
Goolsbee de Stiglitz gibi Yunanistan’ın Euro’dan çıkıp ekonomik kalkınmayı sağlaması durumunda aynı durumdaki ülkelerin Euro’dan ayrılması için tetikleyici bir etken olacağını söylüyor. (BZ/HK)
[1] Nobel ödüllü ekonomist Stiglitz, Yunanistan krizinde Troyka’yı suçladı
TIME Orjinal Link: Joseph Stiglitz to Greece’s Creditors: Abandon Austerity Or Face Global Fallout