Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların hükümet tarafından kabul edilip edilmemesini oyladığı referandumda “hayır” dedi. Yani Yunanistan halkı SYRIZA’ya Yunanistan Başbakanı Alexsis Tsipras’a destek verdi.
Referandum sonuçlarını Yunanistanlı gazeteci Niki Çilingiroğlu ile konuştuk. Çilingiroğlu, sayımın sürdüğünü belirterek başladığı görüşmemizde, an itibariyle Atina’da oyların yüzde 48’inin açıldığı ve oranların yüzde 61,1 Hayır, yüzde 38,9 Evet olarak duyurulduğunu söyledi.
"Erdişeli bir bekleyiş vardı"
Yüzde 20’lik farkı sürpriz olarak karşıladığını söyleyen Çilingiroğlu, “Hayır” çıkmasını beklediğini ancak son duyurulan anketlerde dengeli sonuçlar çıktığı için “Endişeli bir bekleyiş vardı" diyor.
Çilingiroğlu, bu sonucun muhalefet açısında büyük bir yenilgi olduğunu ve özellikle Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras’ın istifasının istendiğine dair haberlerin geldiğini söylüyor.
“Bu muhalefet içinde bir değişikliğin olacağının işareti olabilir. Pan-Helenik Sosyalist Partisi (PASOK) yeni başkanını 14 Haziran'da seçmişti."
"Evetçiler" neden yenildi?
Çilingiroğlu “Evetçilerin” böyle farklı bir yenilgiye uğramasının sebebini de şöyle açıklıyor:
“Yeni bir araştırma yayınlandı seçim öncesi; referandumda ‘hayır’ vereceklerin yüzde 75’i Euro’ya ve Avrupa’ya hayır demiyor. Kreditörlerin Yunanistan’ın önüne koyduğu şartların ağır olduğunu söylüyorlar. Anlaşma şartlarının düzeltilmesini istiyorlar.”
"Halkı korkutmaya çalıştılar"
Çilingiroğlu, Samaras’ın asıl yenilgisinin seçimden bir gün önceye kadar kendi denetimindeki televizyon kanallarında ‘evet’ yanlısı programlar yaptırmasına rağmen böyle bir sonuç alması olduğunu belirtiyor:
“Halkı korkutmaya çalıştılar. ‘Hayır’ denildiğinde Euro bölgesi'nden çıkılacağı, Avrupa’dan uzaklaşılacağı propagandası yapıldı. Seçim yasaklarına girildiğinde bile bu programlar yapıldı ama Yuyanistan halkı korkmadı.”
Bu noktada yüksek katılım oranına dikkat çekiyor Çilingiroğlu: “İnsanlar tatilde, Yunanistan’da seçimlere katılım yüksek değildir ama şu an yüzde 65 görünüyor.”
Yunanistan kreditörlerin programını kaldıramazdı
Çilingiroğlu, önümüzdeki 48 saatin önemli olduğunu, Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın buluşacağını söylüyor. Tsipras haftaiçinde ‘hayır’ çıkarsa 48 saatte olumlu bir programla dönebileceklerini söylemişti.
"48 saat önemli. Ama Avrupa’nın bu kadar kısa sürede harekete geçmesi kolay değil, bu bir prosedür işi ancak bankaların açılmaması Yunanistan için iyi olmaz. Ama Yunanistan şunu da biliyor: Kreditörlerin dayattığı programı bu ülkenin kaldırması mümkün değil. daha iyi bir anlaşma şart.” (HK)