Geçtiğimiz günlerde yeniden seçilen Kostas Karamanlis'in Yeni Demokrasi Partisi (ND) hükümeti, Ortodoks Kilisesi ve aşırı milliyetçilerin tepki gösterdiği yeni tarih ders kitabını okullardan çekmeye karar verdi. Eğitim Bakanı Evripidis Stilianidis karara "içerikle ilgili ciddi çekinceleri" neden gösterdi.
Solcu muhalefet partileriyse bu kararı, hükümetin daha sağ politikalara doğru kayması olarak tanımlıyor.
BBC'nin Atina'daki muhabiri Malcolm Brabant, kararın Ortodoks Kilisesi'nin ve son seçimlerde parlamentoya girmeyi başaran aşırı sağcı Halkçı Ortodoks Birliği (LAOS) partisinin zaferi olarak görüldüğünü söyledi.
Yunan Ortodoks Kilisesi, kilisenin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı verilen bağımsızlık savaşında oynadığı rolün, olduğundan daha önemsiz gösterildiği gerekçesiyle kitaba karşı çıkıyordu.
"Karamanlis sözünü tutmadı"
Geçen yıl yeni kitapların oluşturulmasını sağlayan eski Eğitim Bakanı Marietta Yanaku 16 Eylül'de yapılan seçimde parlamentoya giremedi. Uzmanlar, Yanaku'nun seçilememesini ders kitaplarındaki reform çalışmalarına bağlıyor.
Kitabı destekleyenler, tarih anlatımındaki milliyetçi unsurların çıkarılmasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyaloğu geliştireceğini belirtiyordu.
Atina Üniversitesi'nden tarih profesörü Antonis Liakos "Maalesef kitabın geri çekilmesi Karamanlis'in özellikle aşırı uçlarda yer alan politik gruplarla işbirliği yapmayacağı şeklindeki sözlerinin havada kaldığını gösteriyor" dedi.
İzmir
Kitabın tartışılan yönlerinden biri, Türk ordusunun İzmir'e girdiği 9 Eylül 1922'de yaşananların anlatılış biçimiyle ilgiliydi.
Kitapta o günlerde İzmir limanında yaşananlar 'izdiham' olarak tanımlanıyordu. Milliyetçi çevrelerse Türk ordusu İzmir'e girdiğinde, binlerce Rum'un öldüğünü, onbinlercesinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını iddia ediyor.
Hükümet, şimdilik eski tarih kitaplarının okutulacağını ve yeni bir kitap yazılması için bir yarışma düzenleneceğini açıkladı.(EÜ)
* Bu haberi Southeast European Times, BBC Türkçe ve Ekathimerini'den derledik.