“Son aylarda MSF’li doktorlar, biber gazından etkilenen altı haftalık bir bebeği ve kurşun yarası olan 10 yaşındaki bir çocuğu tedavi etti.”
Sınır Tanımayan Doktorlar, Yunanistan, Idiomeni’deki mülteci kampında düzenlenen protestoya polisin biber gazıyla saldırdığını açıkladı.
TIKLAYIN - MSF: MÜLTECİLERİ AVRUPA’YA KABULLENİN
Kampta sağlık hizmeti veren MSF’li doktorlar bugün internet sitelerinden yaptıkları açıklamada, biber gazının kliniklerini de etkilediği, kliniği bir günlüğüne tahliye etmek zorunda kaldıkları belirtildi.
Kamptaki doktorlardan Dr. Anne Leegaard, bianet’e yaptığı açıklamada, Idiomeni’nin koşullatının çok kötü olduğunu, bu durumun psikolojik hastalıkları ve stres kaynaklı olabilecek fizyolojik hastalıkları beraberinde getirdiğini söylemişti.
“Kampta korunmasız durumdalar. Hijyen koşulları kötü. Barınma koşulları da insani değil. Tuvalet ve duşa erişimleri var ama fazlası yok. En çok ishal gibi beslenme ve yaşam koşulları nedeniyle oluşan hastalıkları tedavi ediyoruz.”
Protesters and police clash #Idomeni pic.twitter.com/xcOXFfq3ER
— Jeanne Carstensen (@jcarstensen) 18 Mayıs 2016
MSF Mart 2015’ten beri Idiomeni’de tedavi ve psikolojik destek hizmeti veriyor.
Bir yaşındaki bebek hastaneye kaldırıldı
Makedonya sınırından geçmek için uzun süredir Idiomeni’deki derme çatma kampta kalan mültecilerin yüzde 60’ının kadın ve çocuk olduğunu açıklayan MSF, dünkü olayla ilgili şu bilgileri verdi:
“18 Mayıs’ta öğleden sonra mültecilerin protestosuna tanık olduk. Kamplarda sıkışmış durumdaki bazı mülteciler, bir tren vagonuna bindi, vagonu iterek Makedonya sınırına doğru sürüklediler."
“Yunanistan polisi protestoyu durdurmak için kampa biber gazı atarak müdahalede bulundu. Biber gazı MSF kliniği de etkiledi, beşi çocuk 12 hastayı kısa süreliğine tahliye etmek zorunda kaldık. Doktorlar tedaviye kamp alanının dışında devam etti.”
“Ortam yatıştığında, MSF çalışanları kamptakilere 240 litre su dağıttı. Polis müdahalesi tekrar başladığında daha fazla polis getirildi. Aralarında çocukların da olduğu yüzlerce mülteci korkarak kampı terk etti. MSF çalışanları da güvenlik sebebiyle Idiomeni’den çıkarıldı.”
“AB’nin insanlıkdışı politikalarının sembolü”
MSF Saha Koordinatörü Cristian Reynders, olayı şöyle anlattı:
“Çaresiz bir durumdaydık. Biber gazı kliniğe girdiğinde hastaları kamp dışına taşıdık. Hastalardan beşi çocuktu, bazılarının taşınması gerekti. Bir yaşındaki bebeği hastaneye gönderdik, diğer hastaları tedaviye devam ettik.”
“Yüzlerce kadın ve çocuğun kaçtığını gördük. Dün gece hiç uyumadım. Bu denli yardıma ihtiyacı olan insanları bırakıp gitme kararı almak çok zordu.”
“Avrupalı liderleri bu insanları kapalı sınır kapıları önünde, insanlıkdışı koşullarda tek etti. Her geçen gün daha çaresiz oluyorlar. Resmi mültecilik başvurusu yapacak ya da aileleriyle bir araya gelebilecek koşulları yok. Mültecilere hiçbir insani alternatif sunulmadı. Idiomeni Avrupa Birliğinin insanlıkdışı göç politikalarının sembolü oldu.”
UPDATE: @MSF's teams are back working at full capacity in #Idomeni where the situation is calm. pic.twitter.com/6oLSDKLBIs
— MSF Sea (@MSF_Sea) 19 Mayıs 2016
MSF ekibi ertesi gün kampa tekrar gitti ve kliniği açtı.
IdiomeniYarısı çocuk 6 ila 9 bin arasındaki insan, Balkan ülkelerinin hepsi Mart ayında sınırlarını kapattığı için, Idiomeni’de sıkışmış durumda. Mültecilerin bazıları üç aydan fazla zamandır burada. Sınır polisi ya da sınır kaçakçılarından gelebilecek şiddete açık durumdalar. MSF’den doktorlar her gün, geçici bir kampta uzun süreler kalmaktan kaynaklı sağlık sorunlarını tedavi ediyor. Ekip geçen hafta kamptaki 3 binden fazla çocuğa yönelik aşı kampanyası başlattı. |
(AS)