Ekonomik olarak iflas eden Yunanistan'da uygulanan kemer sıkma politikaları halkı isyana sürüklüyor. Geçtiğimiz yıldan beri devam eden protestolara dün (13 Ekim) bir yenisi daha eklendi. Atina'da, toplu taşıma personelinin ve Kültür Bakanlığı çalışanlarının dün başlattığı eylem bugün de devam ediyor. Toplu taşıma çalışanlarının 48 saatlik eylemine bugün (14 Eylül) taksicilerin de katılmasıyla hayat tam anlamıyla felç oldu.
Günün erken saatlerinde gümrük görevlilerinin de greve katıldığı haberi geldi. Yunanistan'a bağlanan Pazarkule ve İpsala Sınır Kapılarında acil durumlar haricinde sadece yaya geçişine izin veriliyor. Türkiye'den Avrupa'ya transit geçiş yapmak isteyenler Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullanarak Bulgaristan üzerinden çıkışlarını yapabiliyorlar.
AP Ajansının haberine göre Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, düzenlenen eylemlerin, yeni getirilecek reformları aksatacağını düşünüyor.
ABCnews'ün dünkü (13 Ekim) haberinde Atina'daki toplu taşıma personelinin iki gün sürecek bir grev başlattığı belirtildi. Yunanistan'daki en büyük işçi birliği olan Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE) da destek verdiği eylemler bununla da sınırlı kalmadı. Aynı gün Yunanistan Kültür Bakanlığı çalışanları da aralarında Akropolis'in de yer aldığı birçok "tarihi alanı ve müzeyi" ziyarete kapattı.
Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) yetkilileri dün (13 Ekim) yaptıkları açıklamalarda, "resesyon gittikçe artıyor, işsizlik fazlasıyla yükseldi, ekonomi düşüşte ve halkımızın yaşam standartları onlarca yıl geriye çekildi" ifadelerine yer vermişti.
Yunanistan'da, Yorgo Papandreu liderliğindeki hükümetin yürürlüğe koymayı düşündüğü yeni düzenlemeler ve geçen hafta parlamentoda kabul edilen elektrik zammının, kamu sektörünü ve işçileri hedef alması, bu eylemlerin başlamasındaki ana sebep olarak görülüyor.
Yeni düzenlemeler parlamentoda 20 Ekim'de oylanacak. Düzenlemeler kabul edilirse kamu çalışanlarının ve işçilerinin maaşında ciddi azaltmalara gidilecek. Ayrıca 30 bin kamu çalışanı da geçici olarak işten uzaklaştırılacak ancak devlet işten uzaklaştırılan memurların ciddi oranda düşürülmüş maaşlarını ödemeye devam edecek.
Papandreu hükümeti düzenlemeleri, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelen baskılar dolayısıyla geçen hafta parlamentoya sunmuştu. Hükümet, AB ve IMF'nin hibe edeceği sekiz milyar avroluk (yaklaşık 20 milyar 320 bin lira) yardım paketini kabul etmedikleri taktirde; kasım ortası ülkenin iflas edebileceğini açıklamıştı. Bu hibe, Yunanistan'a toplamda verilmesi planlanan 110 milyar avroluk (yaklaşık 280 milyar lira) yardımın ilk ödemesi.
Düzenlemeler, iktidardaki Panhelenik Sosyalist Hareketi'nin (PASOK) özellikle genç üyelerinden çok tepki görmüştü.
Wall Street Journal'da 11 Ekim'de yayımlanan bir haberine göre, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen grevde, "Yunanistan nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı Atina'da" ulaşım durdu.
Haberde Atina-Pire Elekrikli Demiryolları Şirketi'nde (ISAP) çalışan işçilerin yaptığı bir açıklamaya da yer verilmiş. İşçiler açıklamalarında, "hükümetin neo-liberal politikaları"nı protesto etmek amacıyla greve gittiklerini belirtiyor. İşçilere göre zamlar emekçilerin "çalışma şanslarını öldürüyor" ve ülkeyi Orta Çağ sistemine geri götürüyor.
Ülkede iki hafta önce belediye işçilerinin başlatmış olduğu çöp toplamama eylemi ise hala sürüyor. Haberde, eylem yüzünden Atina sokaklarında yaklaşık 20 bin ton çöp birikmiş durumda.
Getirilen ekonomik kısıtlamaları ve zamları protesto etmek için geçtiğimiz hafta kamu sektöründe çalışanların 24 saat boyunca sürdürdükleri bir grev düzenleyen GSEE ve ADEDY, 19 Ekim'de de iki gün sürecek bir genel grev başlatacaklarını açıkladı.
Avrupalı liderlerse Yunanistan'ın ekonomik durumunu tartışmak için 23 Ekim'de Brüksel'de bir araya gelecek. (IK/HK)