İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ile Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla yapılan grevde şehiriçi ve şehirlerarası ulaşım durma noktasına geldi.
Havayolu ve denizyolu çalışanları da greve katıldı. Avukat ve yargı mensuplarının da katıldığı grev süresince duruşmalar ertelendi, mahkemeler kapalı kalırken, üniversiteler ve okullar da kapandı. Kamu bankaları, elektrik ve su işleri daireleri ile PTT çalışanlarının eyleme katılmasıyla da hizmetlerde aksaklıklar yaşandı.
Medya çalışanları da grevdeydi ve televizyonlar, gazeteler çalışmadı. Yunanistan genelinde devlet hastanelerinde grev süresince yalnızca güvenlik ve acil yardım birimleri görev yaptı. Eczanelerin de kepenk indirdiği grevde, doktorlar özel muayenehanelerini de açmadılar.
Reform çalışmalarına yönelik protestolar birkaç haftadır devam ediyor. Eylül'de yeniden seçilen Yeni Demokrasi Partisi (ND) başkanı ve başbakan Kostas Karamanlis "gelecek nesillerin sosyal güvenlikten yararlanabilmesi için reformun yapılmasının zorunlu olduğunu" söylüyor.
Muhalefetin önerisi yok
Parlamentoda sadece iki sandalyelik çoğunluğu bulunan Karamanlis hükümeti için 2008 başında meclise gelmesi beklenen tartışmalı sosyal güvenlik reformu yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Örneğin ND milletvekili ve eski sendikacı Yiannis Manolis reformların emeklilik haklarında kısıtlamaya yol açacağını söyledi. Hükümet dışında kalan bazı isimler de eleştirilerini dillendiriyor.
Ana muhalefet, sosyal demokrat PASOK'un bir tasarısı olmadığını vurgulayan Karamanlis'se "diyaloga açık olduklarını" belirtti.
27 Kasım'da emeklilik fonlarına çalışanlardan yapılan kesintilerin dışındaki katkıların azaltılacağını söyleyen yaklaşık 3 bin kadar gazeteci başkent Atina'da yürümüştü.
Bir gün önce de eğitim emekçileri hem sosyal güvenlik hem de eğitim reformu önerilerini protesto etmişti. Doktorlar üç saatliğine iş bırakmış, hukukçular da uzun süreli greve giderek adalet sistemini çalışmaz hale getireceklerini söylemişti.
Hükümet kaynak aktarmıyor
GSEE'den Yiannis Panagopulos emeklilik fonlarının 1990'dan bu yana reel olarak yüzde 20 küçüldüğünü söyledi. Konfederasyon diğer konuları tartışmaya başlamadan önce kaynak sorununun çözülmesini istiyor. Sendika, sosyal güvenlik açığının 12 milyar avroyu aştığını fakat Maliye Bakanı George Alogoskoufis'in önümüzdeki yıl için sadece 1,5 milyar avro kaynak ayırdığını söylüyor.
Hükümet ülkede bulunan 170 kadar emeklilik fonunu birleştirerek beş-altıya indirmek istiyor.
Öte yandan muhalefet hükümete karşı bir alternatif öneri sunamıyor. Solcu Synaspismos partisi Alekos Alavanos'un istifasının ardından başkanlık seçimine gitmeye çalışıyor. (EÜ/TK)
* Bu haberi ntvmsnbc ve Athens News'den derledik.