*Fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, kendisi adına verilen yemekte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir aradaydı.
Yemek sonrası Doğu Akdeniz krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Sakellaropoulou, Kıbrıs ile ilgili "Çağ dışı bir garantörlük" yorumu yaparken "işgale ilişkin haklar ve işgalci bir ordunun kaldırılmasının çözümün ön koşulları arasında olduğu"nu söyledi.
Sakellaropoulou, Kıbrıs Postası'ndaki habere göre "Türkiye'nin yasadışı eylemleri Ege ve Doğu Akdeniz'de benzeri görülmemiş gerilimlere neden oldu" derken ekledi:
"Bu gerilim sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği'ni de hedef alıyor. Türkiye bölgedeki barış ve istikrarı da baltalıyor."
"Türkiye'nin kazanımlarını kabul etmeyeceğiz"
Geçen haftalarda Fransa'dan alınan jetlerle ilgili "Eski bir Yunan atasözü "Barış istiyorsanız savaşa her zaman daha fazla hazırlıklı olmalısınız' der. Biz her şeye karşı hazırlıklı olmalıyız" şeklinde konuşan Yunanistan Cumhurbaşkanı bu kez şöyle devam etti:
"Sarsılmaz ortak hedefimiz, işgali sonlandırmak ve Kıbrıs'a, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı kararları doğrultusunda çözüm bulmaktır."
"Ankara uluslararası arenada yalnızlaşıyor"
Yunanistan Cumhurbaşkanı Avrupalı müttefiklerinin konu hakkında kendilerine zaten destek verdiğini belirterek, Ankara hükümetinin tutumunun kendilerini uluslararası arenada yalnızlaştırdığını öne sürdü.
TIKLAYIN - Doğu Akdeniz geriliminin kısa özeti
Akdeniz'de neler oluyor?Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için ilk Navtex ilanı (Temmuz ayı) Yunanistan ve Fransa'dan sert tepkiler almıştı. Yunanistan'a destek veren Fransa, Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendirdi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yürüttüğü diploması sonrası Türkiye Oruç Reis'in faaliyetlerini askıya aldı. Fakat Türkiye Yunanistan'ın Mısır ile deniz yetki alanını sınırlandırma anlaşması imzalamasının ardından Atina'yı "sözünü tutmamakla" eleştirerek sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağını açıkladı ve çalışmalar Ağustos'ta tekrar başladı. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü hem Atina hem Ankara'yı ziyaret ederek doğrudan diyalog çağrısı yaptı. Hemen ardından yapılan AB dışişleri bakanları zirvesinden yaptırım kararı çıkmadı ancak "çıkabileceği" uyarısı geldi. Oruç Reis 13 Eylül'de Antalya limanına geri döndü. Yunanistan'dan konuyla ilgili olumlu açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Doğu Akdeniz'de geri adım atılmadığını açıkladı. AB, 24-25 Eylül'de yapılacak liderler zirvesinde konuyu ayrıntılı olarak tekrar ele alacak. |
(PT)