Yunanistan’ın pazartesi düzenlenen AB zirvesi öncesi kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedildi.
Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan 1,7 milyar Euro borcunu ödeyemeyecek ve beş gün içinde iflas edecek.
Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına acil çağrılan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise kreditörleri suçlayarak “Ne Portekiz ne İrlanda için böyle yaptılar. Bu garip tavırlarının iki nedeni olabilir. Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan’daki bazı çıkarlara hizmet ediyorlar” dedi.
13.00'e kadar süre
Kreditör kurumlar yenireform teklifini iletmesi için Yunanistan'a TSİ 13.00'e kadar vakit verdi.
Euro Bölgesi yetkilileri, Yunanistan bu saate kadar teklif vermezse kreditörlerin Euro Bölgesi maliye bakanlarına TSİ 15.00'da kendi tekliflerini sunacağını ifade etti.
AB'nin KDV Artsın, Devlet giderleri kısıtlansın talebi
Hürriyet’te yer alan habere göre, Yunanistan’ın sunduğu son önlemler ilk etapta bu ülkenin iflasa gidişini durduracak bir sonuca ulaşma yönündeki umutları beslese de yapılan teknik değerlendirme ve hesaplamalar sonucunda uluslararası kreditörlerin “iyileştirme amaçlı” ek önlemler talep etmesi ipleri yeniden kopma aşamasına getirdi.
Yunanistan’ın pazartesi günü sunduğu ve Avrupalı liderlerin müzakere zemini oluşturması açısından olumlu saydıkları 17 ayda gerçekleştirilmesi vaat edilen 7.9 milyar Euro’luk reform paketi, Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kreditörlerin uzmanları tarafından incelendi.
Önerilerin, devlet sektöründe ciddi tasarruf ve kesintiler yapılması yerine, ağır vergilendirilmeye dayandırıldığı tespit edildi. Zaten çok kötü durumda olan Yunan ekonomisinin ağır vergilerle kalkınma sürecine geçemeyeceği ve dolayısıyla borcunu da ödeyemeyeceğini sonucuna varıldı.
Kreditörler daha az vergilendirmeyi, buna karşı devlet sektöründe daha fazla tasarrufa gidilmesini, emekliler için devlet giderlerinin kısıtlanmasını ve yiyecek-içecek sektöründeki KDV’nin yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılmasını istediler.
Yunanistan'dan ret
Hürriyet’in AFP’ye dayandırdığı habere göre, adı açıklanmayan bir Yunanistan hükümeti yetkilisi, kreditörlerin “daha yüksek KDV artışı ve kamu harcaması kesintisi” öngördüğü tahmin edilen önerisinin Atina tarafından reddedilip reddedilmediği yönündeki soruya “Evet reddedildi” yanıtını verdi.
Ülke iflas edince ne olur?
Bugüne kadar hiçbir ülke memurlarına maaş ödemeyle, alacaklılarına borç ödeme arasında seçim yapmak zorunda kaldığında alacaklıları tercih etmedi. Yani memurlara maaşları öyle ya da böyle ödenirken, diğer alacaklılara para yok deniliyor.
Bir ülke ben borçlarımı ödemiyorum dediğinde, banka ya da kişilerde olduğu gibi alacaklılar kapısına gelip, mallarına haciz koyamıyor. Yani eskiden Osmanlı İmparatorluğu ya da Çin'in başına geldiği gibi savaş gemilerinin gelip o ülkenin varlıklarına el koyması bugün için mümkün değil.
Peki, iflas eden ülkenin başına neler geliyor? Bugüne kadar ülke iflaslarının hiçbirisinde devletler alacaklılarına size hiç para ödemeyeceğim demedi. Genelde yapılan 'Ben iflas ettim, size olan borçlarımın bir kısmını sileceğim. Kalanını da uzun bir vadede ödeyeceğim' şeklinde bir dayatma oluyor.
İflasın sonuçları ne olur?
Ülkenin tahvilini alan bankaları vurur.
Bankalar kaybına karşılık sermaye arttırmak zorunda kalır.
Sermaye arttıramayan banka ülkesini de etkiler.
Bankaların ülkeleri de zor durumda bırakır.
Vatandaş nasıl etkilenir?
Faizlerin yükseltilmesi enflasyonu arttırır.
Enflasyon artışı alım gücünü düşürür.
Maaşlar azalır, sosyal yardımlar kesilir.
Yeni vergiler vatandaşı daha da sıkıştırır. (EKN)
* "Ülke iflas edince ne olur" ara başlığını 14 Eylül 2011 tarihli Radikal ve 13 Eylül 2011 tarihli CNNTürk'ün internet sayfalarından derledik.